Leren fietsen als integratiemiddel

    10 juni 2021

    NINOVE – Door volwassenen te leren fietsen, wil de stad hun zelfredzaamheid verhogen. Samen met Teledienst en het Armoede Netwerk Ninove (ANN) organiseerde ze daarvoor een fietsproject. Acht volwassenen rondden dit succesvol af en ontvingen op 10 juni hun ’fietsdiploma’.

    De vzw LEJO, de vzw Teledienst en het Sociaal Huis zochten eerst mensen, die wilden deelnemen aan repair cafés. Daar leerden ze inbeslaggenomen fietsen herstellen. De zijn dan tijdens de maanden april, mei en juni gebruikt voor fietslessen aan volwassenen.

    De deelnemers voor dit pilootproject zijn gevonden via o.a. Babbelonië, de Brabbelbabbels, Teledienst, Leerpunt en het Sociaal Huis. De lokale politie zorgde voor een verkeerspark op het Dr. Hemerijckxplein. Leerpunt nam de theorielessen op zich en de sportdienst gaf de praktijklessen.

    Acht deelnemers ontvingen donderdag 10 juni hun ‘fietsdiploma’. Indien ze dit wensen, krijgen ze een herstelde fiets.

    Leefbaarheid

    Schepen Veerle Cosyns (Samen), bevoegd voor sociale zaken: “Inzetten op de leefbaarheid van onze stad, is een van de doelstellingen van het meerjarenplan 2020-2025. Dit fietsproject moet daar toe bijdragen.”

    Met een zeer beperkt budget realiseerden ze heel wat doelstellingen. “Leren fietsen verhoogt de zelfredzaamheid, heeft een positieve invloed op de gezondheid en bevordert de tewerkstellingskansen voor werklozen. Oudere fietsen worden in orde gezet en hergebruikt. We leren aan een kwetsbare doelgroep hoe fietsen te herstellen. Aan wie nog niet kan fietsen, leren we hoe te fietsen. De ontmoetingsmomenten leveren ook oefenkansen op voor het Nederlands.”

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons