Lokale besturen werken samen voor beschermingsmateriaal secundaire zorgsector

    21 april 2020

    NINOVE/GERAARDSBERGEN – Beide steden slaan de handen in elkaar om stoffen mondmaskers en schorten te maken voor de zorgverleners uit de secundaire zorgsector binnen de eerstelijnszone Dender Zuid.

    Zorgverleners uit de secundaire zorgsector (poetshulp, maaltijdbezorgers, kinderdagverblijven, scholen…) beschikken niet altijd over voldoende beschermingsmateriaal zoals mondmaskers, schorten en handschoenen. Geraardsbergen en Ninove wilden hen graag te hulp schieten.

    Samenwerken

    Het gaat hier om een unieke samenwerking tussen medewerkers van lokale besturen, sociale werkplaatsen, vrijwilligers en lokale ondernemers. Zij zullen maskers en schorten vervaardigen volgens een patroon, dat is goedgekeurd door de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.

    Tania De Jonge (burgemeester Ninove): “In de vele contacten met verschillende instellingen was het duidelijk, dat op termijn een gebrek aan beschermingsmateriaal zou ontstaan. De creativiteit en het enthousiasme van het personeel bieden een antwoord op deze vraag. Door samen te werken kan je grenzen verleggen”.

    Fernand Van Trimpont (wnd. burgemeester Geraardsbergen) beaamt dat: “Samenwerken is kracht, samen kunnen we inderdaad zoveel meer doen.”  Zijn stad startte al een aantal weken geleden met de productie door een 40-tal vrijwilligers van het lokaal bestuur, zorginstellingen, het ziekenhuis en professionals uit de gezondheidszorg.

    Ninove wilde eveneens graag zelf mondmaskers en schorten maken en ging te rade bij de collega’s van Geraardsbergen. Al snel kwam een samenwerking tot stand, waarbij Geraardsbergen vooral mondmaskers zal produceren en Ninove vooral schorten.

    Maandag 20 april startte in Ninove een poule van 12 werknemers en 1 vrijwilliger. Iedereen werkt van thuis uit op een eigen machine. Diegene, die geen eigen machine heeft, gebruikt een stockmachine van het Hartencollege-Onderwijslaan. Er is hier ook een samenwerking met lokale ondernemers: Fabrik Unik levert de stof, Treeza Krol begeleidt de stiksters.

    Dender Zuid

    De eerstelijnszones (ELZ) zijn in Vlaanderen opgericht om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen. Momenteel vervullen zij een cruciale rol. Van bij de aanvang van de crisis liep op hun website een bevraging bij professionele hulpverleners uit de eerstelijnszone om noden aan beschermend materiaal te melden.

    Dit is ondertussen uitgebreid naar hulpverleners uit de tweede lijn. Via het aanvraagformulier op de website van ELZ Dender Zuid, kan iedere hulpverlener uit Ninove en Geraardsbergen zijn aanvraag doorgeven. De verdelingen zullen wekelijks gebeuren op basis van de noden.

    De medewerkers van de ELZ volgen de vragen nauwgezet op. De lokale besturen laten de zelfgemaakte mondmaskers en schorten verdelen. De ELZ-medewerkers leggen tevens de link naar de hogere overheden om noden te melden en materiaal aan te vragen, dat de steden niet zelf produceren.

    Ook Joost Arents (schepen personeel Ninove) is tevreden met die aanpak: “Tijdens deze moeilijke periode zag ik vanop de eerste rij het enthousiasme bij vele medewerkers om samen te werken. Op die manier zijn heel wat nieuwe talenten ontdekt. Of hoe een crisis vele positieve dingen naar boven brengt!”

    Info: eerstelijnszone Dender Zuid.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons