Luc Swartebroeckx: “Kies voor de mensen  en niet voor het geld.”

    28 januari 2021

    GERAARDSBERGEN – Weerbaar Geraardsbergen vraagt aan het stadsbestuur en aan Intercommunale Land van Aalst (ILvA) om dringend in dialoog te treden met de burgers. Het doel: samen zoeken naar een billijke, doenbare en klantvriendelijke oplossing voor de huisvuilophaling.

    “De problematiek van de huisvuilophaling en -verwerking treft elk gezin, huishouden en elke inwoner van Geraardsbergen”, aldus Luc Swartebroeckx (Weerbaar Geraardsbergen). “Het is dan ook onbegrijpelijk, dat bij een aangelegenheid met een dergelijk verregaande impact op het dagelijkse leven van haast elke burger, diezelfde burger straal wordt genegeerd.”

    Inspraak

    Volgens hem voert het stadsbestuur van Geraardsbergen de inspraak nochtans hoog in het vaandel. “Maar in plaats van participatie moet de burger het dictaat ondergaan van een zuiver politiek bedrijf. Het maakt schaamteloos misbruik van zijn monopolie om zijn wetten en regels door te drukken.”

    Burgers kunnen vrij kiezen tussen een waaier aan energieleveranciers voor gas en elektriciteit. “Ze kunnen tarieven en diensten vergelijken, hebben de keuze tussen verschillende formules en combinaties, traditionele energie of groene energie… Niet zo voor de afhandeling van hun huisvuil. Daarvoor zijn de burgers voor een voldongen feit geplaatst: € 35 voorafbetaling, verplichte container met chip, gedwongen afstand van de eigen persoonsgegevens en autoritair opgelegde tarieven.”

    Oplossingen

    Weerbaar Geraardsbergen zegt zeker en vast voorstander te zijn van het gewogen diftar.

    “Maar het kan anders. Sommige gemeenten stappen uit het systeem van intercommunales en richten zich naar goedkopere private huisvuilverwerkers. Sommige intercommunales vragen geen enkel voorschot. Ze sturen driemaandelijks een factuur naar hun klanten met het afgehandelde gewicht en de prijsberekening. Sommige intercommunales laten de keuze toe tussen een container en gele zakken.”

    Weerbaar Geraardsbergen vraagt aan het stadsbestuur en aan ILvA om dringend in dialoog te treden met de burgers en samen te zoeken naar een billijke, doenbare en klantvriendelijke oplossing.

    Info: Weerbaar Geraardsbergen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons