Luminus ziet af van windturbine Pamelstraat-Oost

    08 maart 2024

    NINOVE – De energieproducent trekt zijn plannen in om een windturbine te bouwen op het industrieterrein. De stad gaf eerder al een ongunstig advies en dat deed nu ook de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie (GOVC).

    Het stadsbestuur gaf eerder een negatief advies op de Luminus-aanvraag voor de bouw van een windturbine op het terrein van Coatinc aan de Pamelstraat-Oost 500-502. Deze turbine met een tiphoogte van 236 m zou jaarlijks elektriciteit opwekken voor 4.200 gezinnen.

    De stad baseerde zich op het ongunstig advies van de GOVC op 6 februari. Deze achtte een betekenisvolle verstoring van (moeras)vogels of andere beschermde diersoorten niet uitgesloten.

    Weigering

    Ook inwoners uit Ninove, de inwoners en het gemeentebestuur van Roosdaal hadden bezwaarschriften in gediend. De stad stapte tweemaal naar de GOVC om haar negatief advies omtrent de bouw van deze windturbine te verdedigen.

    Schepen Katie Coppens (Samen-Vooruit): “Als stad zijn we voor windturbines op goed gekozen plaatsen. Deze aanvraag van Luminus op het industriepark doorstaat de natuurtoets niet. Er kan namelijk niet worden uitgesloten, dat deze windturbine de trekvogels (reigers) zal verstoren. De hogere overheid weigerde op basis van deze negatieve natuurtoets de vergunningsaanvraag van Luminus.”

    Nederwijk-Oost

    Momenteel loopt nog een tweede dossier voor de plaatsing van twee andere windturbine door ENGIE-Electrabel: één turbine langs de Nederwijk-Oost en één turbine in het open landschap iets verderop. In dit dossier is nog geen definitieve beslissing genomen omdat de indiener van het dossier nog aanpassingen wenste door te voeren.

    De stad gaf ook voor dit dossier een ongunstig advies. De redenen hiervoor: de verstoring van (moeras)vogels of andere beschermde diersoorten en het feit, dat te veel omwonenden mogelijk hinder zouden ondervinden.

    Er is nog geen zicht wanneer een nieuw openbaar onderzoek in dit dossier zal worden opgestart.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons