Herinneringskoffers voor ouderen in en buiten woonzorgcentra

    14 maart 2024

    NINOVE – Erfgoedcel Denderland introduceert tijdens de Week van de Zorg zes herinneringskoffers. Ze zijn donderdag 14 maart voorgesteld in het wzc Klateringen.

    Filmpjes, foto’s of voorwerpen van vroeger prikkelen de mensen. Ze moedigen hen aan om die herinneringen op te halen en hun verhaal te vertellen. Ze kunnen gratis worden gebruikt in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove.

    De Ninoofse schepen voor erfgoed Henry Evenepoel stelde donderdag 14 maart dit initiatief ook voor in het woonzorgcentrum Klateringen.

    Vertrouwd

    “Zo’n koffer helpt ook specifiek personen met dementie door het geheugen te stimuleren”, aldus Bart Ottoy (Haaltertse schepen voor cultuur en bestuurslid Erfgoedcel Denderland). “Dementerende mensen kennen het verleden vaak nog tot in de kleinste details. Dat kan zorgen voor rust of een vertrouwd gevoel. Op deze manier vormt het de basis voor mooie hedendaagse contactmomenten.”

    “De inhoud van elke herinneringskoffer is zo samengesteld om verschillende zintuigen te activeren”, zegt Karim van Overmeire (Aalsterse schepen en voorzitter Erfgoed Denderland). “Er is materiaal om te bekijken, te lezen, te beluisteren en te voelen. De koffers zijn samengesteld rond zes verschillende thema’s: de klas, huishouden en zorg, vrije tijd, de keuken, geloof en feest. Je kunt ze gratis ontlenen via Erfgoedcel Denderland.”

    Gebruikers

    De koffers willen een inspiratiebron zijn voor iedereen, die met ouderen praat. Niet enkel animatoren of verzorgers in woonzorgcentra, ook mantelzorgers worden aangemoedigd om deze koffers te gebruiken. Zelfs binnen de seniorenverenigingen kunnen de koffers een aanleiding zijn voor een namiddag vertelplezier.

    Pieterjan Buggenhout (coördinator Erfgoedcel Denderland): “We hopen op langere termijn, dat ook lagere scholen deze koffers kunnen ontlenen om in gesprek te gaan met ouderen. Zo willen we de contacten tussen de generaties stimuleren.”

    Vrijwilligers

    Erfgoedcel Denderland wil het voor de woonzorgcentra gemakkelijker maken om deze herinneringskoffers te gebruiken en doet daarom “een oproep tot vrijwilligers met een hart voor erfgoed én voor zorg”, aldus nog Buggenhout. “Deze zullen met de koffers naar de woonzorgcentra uit de regio trekken en de ergotherapeuten ondersteunen tijdens de sessies.”

    Info: Erfgoedcel Denderland.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons