Teledienst voert actie voor warmer woonbeleid

    13 oktober 2022

    NINOVE – In het kader van de ‘Dag van Verzet tegen Armoede en Sociale Uitsluiting’ voert Teledienst Ninove maandag 17 oktober actie aan het stadshuis voor een warmer woonbeleid. “We willen vooral de hand reiken en niet met de vinger wijzen”, benadrukt Teledienst-woordvoerder Steven Persijn.

    Het probleem stelt zich al jaren: duizenden mensen staan op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. In Vlaanderen gaat het om zo’n 180.000 mensen. In Ninove is de gemiddelde wachttijd om zo’n huis vast te krijgen bijna 5 jaar.

    Daarom wil Teledienst maandag 17 oktober pleiten voor een warmer woonbeleid, niet toevallig op de ‘Dag van Verzet tegen Armoede en Sociale Uitsluiting’.

    Meer luisteren

    “Wij beseffen ook, dat het nu niet bepaald hét moment is om naar het grote geld te vragen”, geeft Persijn mee. “Maar we vragen in een open brief, dat het beleid rekening houdt met bijvoorbeeld een betere dienstverlening of een meldpunt voorziet, waar huurders en verhuurders elkaar kunnen vinden. Ik denk ook aan initiatieven om privé-eigenaars warm te maken voor de sociale verhuurmarkt. We zouden graag betrokken worden bij het beleid, want nu wordt niet naar ons geluisterd. Als er niets gebeurt, gaan mensen uit wanhoop in tenten moeten slapen.”

    Basislonen

    Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) heeft alle begrip voor de actie en wil zeker meedenken.

    “Het woonprobleem is echter een zeer complex en vicieus dossier. Onze basislonen moeten gewoon hoger, anders wordt huren onbetaalbaar. Neem een alleenstaande moeder met kinderen, die € 1.600 per maand verdient, € 800 huur betaalt en een maandelijkse energierekening heeft van € 400. Hoe kan zij ooit rondkomen? Is het dan verwonderlijk, dat kinderen met lege brooddozen naar school gaan en ouders de schoolboeken niet meer kunnen betalen? En er zijn nogal wat mensen, die zelfs dat niet verdienen.”

    Geen geld

    Conclusie: een warmer woonbeleid kost immens veel geld, dat er gewoon niet is. Steden verwijzen door naar de regering, de regering verwijst door naar de sociale huisvestingsmaatschappijen en die blijven benadrukken, dat nogal wat gemeenten nalaten hun ‘sociaal objectief’ te halen. Dat wil zeggen: een minimale hoeveelheid sociale woningen voorzien. Ninove telt 870 sociale woningen en haalt dat objectief wél.

    “Als stad ontbreken ons de middelen om dit probleem grondig aan te pakken”, zegt Veerle Cosyns. “Als je ziet wat wordt verwacht van ons OCMW, zijn de financiële middelen totaal ontoereikend. Vandaag zitten we zowel met een wooncrisis, een energiecrisis en een Oekraïne-crisis, waarvan de factuur ook steeds meer in onze schoenen wordt geschoven. Om maar iets te noemen: het aantal leeflonen is in één klap zowat verdubbeld. Maar ook als er weinig of geen geld is, kunnen we via overleg andere keuzes maken, die misschien doeltreffender zijn.”

    GGM

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons