Meer mensen doen een beroep op het OCMW

    18 mei 2020

    NINOVE – Het zal niemand verwonderen, dat meer mensen dan voorheen een beroep doen op het OCMW. Volgens schepen van sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) namen de steunaanvragen toe met 17 %.

    Vooral de laatste 14 dagen van april was er een toename, aldus de schepen. “Maart was eerder rustig, maar vermoedelijk zijn nu de mensen doorheen hun reserves. Het betreft vooral steunaanvragen, zeker niet alleen leefloon. In vergelijking met vorig jaar zien de diensten een globale toename van 17 %. Aangezien de aanvragen ook in mei blijven stijgen, zal dat percentage deze maand zeker hoger liggen.”

    Een drietal problemen komen vaak voor. “Ten eerste kregen de tijdelijk werklozen hun dossiers soms niet in orde. De RVA, vakbonden en werkgevers waren soms moeilijk bereikbaar. Daarnaast is de zoektocht naar werk ernstig bemoeilijkt. Mensen komen daardoor naar het OCMW voor tijdelijke steunmaatregelen of om een leefloon aan te vragen. Ten slotte vallen de interim contracten stil; die mensen kunnen meestal niet terugvallen op werkloosheidsuitkeringen. Afhankelijk van de situatie gaat het hier om steunmaatregelen of het toekennen van een leefloon.”

    Dat alles leidt tot een groter werkvolume voor de OCMW-diensten. Zij helpen de mensen om hun tijdelijke werkloosheidspapieren in orde te brengen en leiden zelfstandigen naar de geschikte diensten voor ondersteuning.

    Veerle Cosyns: “We hebben in het OCMW Ninove gekozen om de toegang voor mensen in moeilijkheden zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat de diensten niet uitsluitend telefonisch maar ook fysiek bereikbaar zijn. Er is elke dag een permanentiedienst in de voormiddag in het stadhuis aanwezig.”

    Info: Sociaal Huis Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons