Nauwere samenwerking bij verdwijningen van mensen met dementie

    24 februari 2022

    NINOVE – De zorgsector en de lokale politie van Ninove ondertekenden een protocol voor nauwere samenwerking bij verdwijningen van mensen met dementie.

    De kans, dat iemand in zijn leven dementie krijgt, is 1 op 5. Als gevolg van de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie tegen 2070 zijn verdubbeld.

    Schepen voor ouderenbeleid Veerle Cosyns (Samen): “Mensen met dementie hebben meer last van dwalend gedrag en worden vaker opgegeven als onrustwekkend verdwenen. Een snelle reactie van de politiediensten verhoogt de kans, dat we die persoon  gezond en wel terugvinden. Daarom zullen de politie en de zorgsector nog nauwer samenwerken.”

    Protocol

    De politiezone van Ninove ondertekende op 1 januari 2022 een samenwerkingsprotocol met de verantwoordelijken van de vzw Schoonderhage, de woon-zorgcentra Klateringen, Wilgendries en Domein Castelmolen.

    De zorgsector zal voor elke bewoner/patiënt een fiche met bassigegevens opmaken. In het geval van een verdwijning, zal de instelling deze meedelen, zodat enkel nog de gegevens inzake de verdwijning zelf moeten worden aangevuld.

    Er is ook een stappenplan opgemaakt met een ‘procedure verdwijning’.

    Dementievriendelijke stad

    Dit project is een onderdeel van de doelstelling om van Ninove een dementievriendelijke stad te maken. Dat gebeurt door middel van verschillende activiteiten, diensten en sensibiliseringscampagnes.

    Een van die acties is het vermissingsproject, dat is uitgewerkt onder begeleiding van het expertisecentrum Mee-Ander.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons