Nieuw stuwsluiscomplex op Dender in eindfase

    26 april 2024

    AALST – De installatie van de stuwonderdelen is zowat de eindfase voor de nieuwe stuw op de Dender. Die moet wateroverlast voorkomen en de rivier bevaarbaar houden.

    In Aalst komt een stuw met twee onafhankelijke kleppen, elk met een afvoersectie van 28 m². De gezamenlijke afvoersectie zal 10 m² ruimer zijn dan de huidige stuw een kilometer stroomafwaarts. Aan de onderkant van de kleppen bevindt zich een balg, die pneumatisch wordt opgeblazen om de positie van de stuwkleppen te bepalen.

    Dender

    “De Dender is gevoelig voor overstromingen en droogte”, aldus Lydia Peeters (Open Vld), de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken. “Hierdoor krijgt het gebied te maken met wateroverlast en schaarste. Vanuit Vlaanderen zetten we ook in de Denderstreek volop in op waterbescherming- en beheersing. Het einde van de bouw van de nieuwe stuw op de Dender in Aalst komt nu in zicht.”

    Dit is een belangrijke mijlpaal in de modernisering van de waterhuishoudingsinfrastructuur op de Dender. “In het belang van de bewoners van de Dendervallei wil ik samen met De Vlaamse Waterweg versneld werk maken van de vernieuwing van de andere stuwen op de Dender. Alleen zo zullen we slagen in de realisatie van een veerkrachtige vallei. Daarnaast zullen we op korte termijn het Strategisch plan Ruimte voor Water Dendervallei voorleggen aan de Vlaamse Regering.”

    Bedrijfszekerheid

    De nieuwe stuw kan nauwkeuriger worden afgesteld en optimaler de waterstand regelen. Ze kan het water ophouden in droge perioden en het vlot afvoeren in perioden met hevige neerslag. De vernieuwing op zich zorgt voor meer bedrijfszekerheid.

    Eens de stuw is afgewerkt, kan het complex in Aalst worden in gebruik genomen omdat de baggerwerken tussen het oude en het nieuwe complex recent zijn afgerond. Op termijn wordt het oude stuwsluiscomplex gesloopt.

    Het nieuwe complex bestaat uit de stuw, de sluis en een dienstgebouw. Later volgt nog de nieuwe vispassage, zodat vissen gemakkelijker stroomopwaarts voorbij de stuw en de sluis kunnen zwemmen.

    Lees ook: ‘Aanslepende vernieuwing stokoude sluizen verhoogt overstromingsgevaar’.

    MLI – Foto: De Vlaamse Waterweg

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons