Nieuwe fusiegemeente heet Pajottegem

    14 december 2023

    GALMAARDEN-GOOIK-HERNE – De inwoners beslisten tot die nieuwe overkoepelende naam voor de toekomstige fusie tussen de drie gemeenten. De 12 dorpen behouden wel hun eigen naam.

    Na de principiële beslissing tot fusie, gingen de lokale besturen van Galmaarden, Gooik en Herne op zoek naar een nieuwe fusienaam. Ze deden hiervoor een oproep bij de inwoners, die tussen 27 september en 15 oktober 2023 een naam konden indienen. In totaal kwamen 1.230 voorstellen binnen.

    Selectie

    Na een eerste selectie (o.a. dubbele namen, namen die verwijzen naar een deelgemeente) bleven nog meer dan 400 unieke naamvoorstellen over.

    Een lokale jury, met experten uit verschillende beleidsdomeinen, selecteerde per gemeente maximum 20 namen. Deze moesten passen bij het karakter van de drie gemeenten, maar mochten niet te lang zijn of afkortingen, cijfers of tekens bevatten.

    Daaruit zijn 48 unieke namen weerhouden. Na een debat en een stemming koos de gezamenlijke selectiejury de beste 5 namen: Glooiingen, Heidemark, Mooigem, Pajottegem of Reinsberge. Tussen 1 en 15 november 2023 konden alle inwoners vanaf 16 jaar stemmen op hun favoriete naam.

    Definitief

    Tijdens deze finale stemronde zijn in totaal 5.225 geldige stemmen uitgebracht, digitaal en op papier. De 3 besturen kozen bewust voor een grote inbreng van de inwoners bij de naamkeuze, waarbij de uitslag van de stemming bindend zou zijn. Pajottegem haalde het met 37,72 % van de stemmen.

    Ludo Persoons (burgemeester Galmaarden): “Elk van onze 12 sterke, levendige dorpen kan zijn naam en identiteit behouden, onder de overkoepelende naam Pajottegem.”

    Gunther De Wilde (burgemeester Gooik): “De inwoners waren bewust bezig met de nieuwe naam. Die betrokkenheid toont, dat mensen samen willen bouwen aan onze nieuwe gemeente.”

    Pajottegem

    Pajottegem wordt mee opgenomen in de definitieve fusiebeslissing, die donderdag 21 december 2023 voorligt bij de gemeenteraden van Galmaarden, Gooik en Herne.

    Kris Poelaert (burgemeester Herne): “Zodra de fusie op de gemeenteraden is goedgekeurd, kunnen we samen met de inwoners en de medewerkers verder werken aan de toekomst van de nieuwe gemeente.”

    Daarna wordt de naam opgenomen in het gezamenlijk voorstel tot fusie, dat wordt ingediend bij de Vlaamse Regering. Het uiteindelijke fusiedecreet zal de definitieve naam van de nieuwe gemeente bevatten.

    Begin 2024 buigt het Vlaams parlement zich over de naam van deze nieuwe fusiegemeente. Op dat moment zal de naam van de nieuwe gemeente definitief zijn en vanaf 2025 is Pajottegem dan een feit.

    De gemeenten Gooik, Galmaarden en Herne bestaan dan niet langer als aparte entiteiten, maar als een fusiegemeente met 12 dorpen. De postcodes blijven behouden. De nieuwe gemeente zal in oppervlakte de grootste zijn van Vlaams-Brabant.

     

    Nieuwe fusiegemeente heet Pajottegem

     

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons