Nieuwe fusiegemeente zoekt naam

    29 september 2023

    GALMAARDEN/GOOIK/HERNE – De inwoners van de 3 betrokken gemeenten kennen donderdag 14 december de naam van hun toekomstige fusiegemeente.

    Na de principiële beslissing tot fusie gingen Galmaarden, Gooik en Herne op zoek naar een nieuwe fusienaam. Die moeten ze voorstellen aan de decreetgever via de opname in het gezamenlijk voorstel tot fusie, dat wordt ingediend bij de Vlaamse Regering. Het uiteindelijke fusiedecreet zal de definitieve naam van de nieuwe gemeente bevatten.

    Tussen 27 juni en 15 september kon iedere inwoner een naam indienen. Dat resulteerde in een lijst van 1.230 voorstellen. Na een eerste selectie (o.a. dubbele namen en namen, die verwijzen naar een gemeente) blijven meer dan 400 unieke naamvoorstellen over. Binnenkort kunnen alle inwoners, ouder dan 16 jaar, hun éénmalige stem uitbrengen op een selectie van maximum 5 namen.

    Selectie

    Ludo Persoons (burgemeester van Galmaarden: “We zijn aangenaam verrast door het grote aantal inzendingen. Dat toont aan, dat de nieuwe naam heel belangrijk is voor onze inwoners. Er zaten heel wat creatieve namen tussen, maar helaas ook al bestaande namen. Sowieso willen we iedereen, die een voorstel indiende, van harte bedanken.“

    “Nu bekijken een lokale selectiejury en experten uit verschillende beleidsdomeinen de overgebleven namen”, aldus Gunther De Wilde (burgemeester van Gooik). “Per gemeente zullen zij hieruit maximum 20 namen selecteren. Ook hier werken we op basis van vastgelegde criteria zoals geen te lange naam of geen afkortingen. Nadien wordt deze lijst voorgelegd aan een gemeenschappelijke selectiejury. Zij kiezen hieruit maximaal de beste vijf namen.”

    Ultieme keuze

    “En dan is het opnieuw aan onze inwoners“, vervolgt Kris Poelaert (burgemeester van Herne). ”Zij kunnen van 1 tot en met 15 november stemmen op hun favoriete naam, zowel digitaal als op papier. De uitslag van deze stemming is bindend. De naam met de meeste stemmen zal dus de nieuwe gemeentenaam zijn. Tijdens de gemeenschappelijke infosessie aan de gemeenteraden maken we op 14 december de naam bekend. Wij zijn alvast heel benieuwd.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons