Nieuwe gedenkstenen ingehuldigd bij herdenkingen einde WO2

  08 mei 2022

  NINOVE – De stad herdacht zondag 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bij die gelegenheid zijn ook nieuwe gedenkstenen onthuld.

  Niet alleen de oorlog in Oekraïne heeft de jaarlijkse herdenking van 8 mei een actuele betekenis gegeven.

  Ninove is ook ingegaan op een voorstel van het War Heritage Institute (WHI) om de herinnering aan ‘onze vergeten helden’ van de beide wereldoorlogen levend te houden. Het instituut doet dat onder meer via haar databank. Daarnaast vraagt het instituut dat de gemeentebesturen op de lokale begraafplaatsen de gesneuvelden uit de beide wereldoorlogen zouden blijven herdenken.

  Vergeten helden

  Aan een werkgroep met leden van de erfgoedraad en vaderlandslievende verenigingen, is daarom eind 2020 gevraagd om op begraafplaatsen en in archieven te speuren naar ‘vergeten helden’ uit de Tweede Wereldoorlog in Ninove en de deelgemeenten.

  De werkgroep bracht niet alleen de gesneuvelden in kaart, maar stootte ook op weerstanders, weggevoerden en burgerslachtoffers, geboren en/of wonend in Ninove en deelgemeenten.

  Gedenksteen

  Het stadsbestuur liet voor bijna elke begraafplaats een gedenksteen maken als eerbetoon ‘aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder de gesneuvelden’. Daarop staan de namen van de gesneuvelden in elke deelgemeente.

  Die gedenkstenen zijn ingehuldigd naar aanleiding van de herdenkingsplechtigheid van 8 mei.

  Het stadsbestuur bracht zondag om 10 uur een bloemenhulde aan het herdenkingsmonument op de stedelijke begraafplaats (Denderhoutembaan) en huldigde daar de nieuwe gedenksteen in.

  Nadien hadden bloemenhuldes plaats aan het gedenkteken van Fernand Taverne in de gelijknamige straat en aan het vredesmonument op het Kerkplein, in aanwezigheid van de vaderlandslievende verenigingen. Er ging ook aandacht naar de oorlog in Oekraïne.

  Daarna was er om 11 uur een eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (Abdijkerk).

  Info: War Heritage Institute.

  MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons