Nieuwe opgravingen langs Kloosterweg

    06 oktober 2022

    NINOVE – De archeologen van SOLVA starten nieuwe opgravingen aan het toekomstige plein voor de Abdijkerk. Deze werken zullen enkele maanden duren.

    De terreinen voor de Abdijkerk zullen in 2023 een metamorfose ondergaan.

    Vooraleer de werken hiervoor kunnen starten, zullen de archeologen in opdracht van de stad gedurende enkele maanden een archeologisch onderzoek uitvoeren. Ze hopen meer te weten te komen over de geschiedenis van de voormalige norbertijnenabdij, die hier sinds de 12de eeuw heeft gestaan.

    Kloosterweg

    Schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen): “De Dienst Archeologie van SOLVA start maandag 10 oktober met een archeologisch onderzoek op en rond de Kloosterweg ter hoogte van de Abdijkerk. In de eerste week wordt een deel van de verharding opgebroken. Maandag 17 oktober beginnen de archeologen met hun onderzoek. Deze eerste fase zal onder voorbehoud van goede weersomstandigheden ongeveer 36 werkdagen in beslag nemen.”

    Abdij

    Het archeologisch onderzoek gebeurt voorafgaand aan de geplande rioleringswerken en de aanleg van het Abdijplein. Deze werken hebben een grote impact op de ondergrond en de eventuele archeologische resten.

    Historisch en eerder archeologisch onderzoek toonden aan, dat op deze locatie al vanaf de tweede helft van de 12de eeuw een abdij aanwezig was. Het huidige onderzoek verwacht ook oudere vondsten te ontdekken. Door de geplande werken zullen deze restanten voorgoed verdwijnen.

    Tijdens het onderzoek worden alle archeologische resten geregistreerd.

    “Samen met het verzamelde vondstenmateriaal kunnen ze een bijdrage leveren aan het historisch en archeologisch onderzoek van de site en aan de geschiedenis van de stad Ninove”, aldus nog de schepen.

    Vanaf 10 oktober 2022 is doorgaand verkeer in de Kloosterweg niet meer mogelijk.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons