Ninoofs corona-testcentrum in voormalig politiecommissariaat

15 september 2020
De voormalige politiegebouwen aan de Onderwijslaan.

NINOVE – In de vroegere politiegebouwen aan de Onderwijslaan, naast het stadhuis, opent vanaf woensdag 16 september een corona-testcentrum. Je kunt er elke werkdag een test laten uitvoeren, tussen 14 uur tot 16 uur.

In het nieuwe centrum zullen individuele en groepstesten (klassen of clubs) kunnen gebeuren. Je kan er niet zomaar binnenwandelen. Als je je niet lekker voelt, neem je eerst contact op met jouw huisarts. Deze kan zelf een test afnemen of een afspraak voor je maken bij het centrum in Ninove. Heeft de arts op basis van je symptomen een groot vermoeden, dat het om corona gaat, dan kan hij je ook rechtstreeks doorsturen naar het triagecentrum in Geraardsbergen.

Stijging

Het testen van grotere bubbels gebeurde tot nu in het testcentrum in Geraardsbergen. Dat krijgt sinds september echter te veel aanvragen. Als bijvoorbeeld één scholier of clublid in de regio Ninove-Geraardsbergen positief test op corona, gebeurt een test van de hele klas, ploeg of club. Het aantal tests is sterk gestegen sinds de start van het schooljaar en het verenigingsleven.

De vraag voor een extra testcentrum kwam van de huisartsenkoepel dr. Hemerijckx (Ninove-Geraardsbergen). Het zijn de koepels van zorgverleners, die aan een stad kunnen vragen om een extra centrum te openen. Een gemeente is daar vanuit de overheid niet toe bevoegd.

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “Toen de huisartsenkoepel dit vroeg, hebben we daar meteen onze schouders onder gezet. Het is voor de Ninovieter een stuk makkelijker om in eigen stad een test te laten uitvoeren. Ook voor scholen en clubs is het veel eenvoudiger. Ze sparen heel wat tijd uit. We hadden bovendien meteen een ruimte klaarstaan, want het voormalige politiekantoor stond nog stand-by als triagecentrum. Met minimale aanpassingen kan het nu fungeren als een testcentrum.”

Contactopvolging

Zodra iemand besmet is met corona, krijgt die een telefoontje van de overheid met de vraag welke mensen hij of zij de laatste dagen heeft gezien. Al die mensen krijgen dan ook een telefoontje. Het kan zijn dat zij zich dan moeten laten testen en in quarantaine moeten. Dat hangt af van de intensiteit van het contact met de besmette persoon. Deze contactopvolging (contact tracing) moet vermijden, dat het coronavirus zich verder verspreidt.

Burgemeester Tania De Jonge benadrukt het belang van het volgen van de richtlijnen van de contactopvolgers: “Ik wil iedereen nadrukkelijk oproepen om de maatregelen strikt te blijven opvolgen. Word je door hen gecontacteerd, volg dan de richtlijnen die je krijgt. Moet je in quarantaine, doe dat dan ook zeker. Enkel zo kunnen we vermijden, dat we terug helemaal naar af gaan.”

Maatregelen

De mondmaskerverplichting is in Ninove recent versoepeld. Het is nu enkel nog verplicht in de winkelkern in het centrum en op drukke plaatsen waar je de sociale afstand van 1,5 m niet kan bewaren.

Burgemeester De Jonge: “Voorlopig verstrengen we deze maatregel niet opnieuw, maar we blijven de cijfers nauw opvolgen. Het blijft heel belangrijk, dat we ook deze afspraken goed opvolgen, zeker in de school- en stationsomgevingen.”

De burgemeester richt zich ook extra tot de jongeren: “Ik begrijp, dat het volgen van de maatregelen niet altijd evident is. Jongeren hebben vaak een uitgebreide vriendenkring en veel contacten. Maar ook voor hen is de mondmaskerplicht superbelangrijk en de quarantaineregels te volgen indien nodig. In de hoop dat ze elkaar zo snel als mogelijk ook weer eens echt goed kunnen vastpakken.”

MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons