Ninoofse brandweerkorps vierde Sint-Barbara

    10 december 2023

    NINOVE – Met een optocht, een misviering en een troepenschouwing vierde het Ninoofse brandweerkorps zondag 10 december zijn patroonheilige Sint-Barbara.

    Over de heilige en martelares Barbara (3de eeuw n.C.) is zo goed als niets met zekerheid bekend, zoals dat vaak het geval is met nogal wat heiligen. Haar niet-christelijke vader zou haar hebben laten onthoofden, maar werd zelf door de bliksem getroffen.

    Barbara is een van de veertien helpsters in nood. Op grond van haar levensverhaal geldt zij als beschermster tegen brand, bliksem, storm en tegen een plotselinge dood. Zij is ook de beschermheilige van verschillende gevaarlijke beroepen, waaronder de brandweer.

    Viering

    Naar goede gewoonte vierde de Ninoofse brandweer zondag 10 december haar sterfdag (vermoedelijk op 4 december) met een optocht door het stadscentrum en een misviering in de Abdijkerk.

    Na de viering schouwde burgemeester Tania De Jonge ter hoogte van de brandweerkazerne de troepen. Zij deed dat in het gezelschap van haar schepenen Marc Torrekens, Alain Triest, Henri Evenepoel, Katie Coppens en Stijn Vermassen.

    Kapitein Daelman mocht twee nieuwe brandweerlui aanstellen: Lorenzo Benedittino en Toon Van Dijck. Igor Van Den Haute en Gerry Van Den Heyden maken een interne transfert vanuit brandweer Aalst naar Ninove. Michiel Gissenaar komt vanuit een andere hulpverleningszone naar Ninove. Tom Van Esbroeck en Pascal Van De Waeter kregen eervol ontslag. Ze zullen voortaan de erewacht vervoegen.

    Nadien was het tijd om samen te dineren en het glas te heffen met alle brandweerlieden.

    Het korps van de post Ninove telt momenteel een 75-tal brandweerlieden en ambulanciers, waarvan 5 beroeps. De Ninoofse brandweer maakt deel uit van de hulpverleningszone Zuid-Oost.

    GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons