Ninoofse politie gebruikt bodycams en luisterkamer

  12 oktober 2021

  NINOVE – De lokale politie beschikt sinds april 2021 over een eigen luisterkamer. En deze zomer zijn de interventieploegen uitgerust met een bodycam.

  Een eigen luisterkamer, waar de politie telefoongesprekken kan volgen, biedt vele voordelen voor de rechercheurs. Er is niet alleen de tijdswinst wegens geen verplaatsingen naar Dendermonde of Gent; de financiële en milieuvoordelen vormen eveneens een pluspunt.

  Meerwaarde

  De rechercheurs zelf hebben goede ervaringen met die eigen luisterkamer.

  Voorheen beluisterden ze vaak acht uur aan één stuk telefoongesprekken. Nu kunnen ze dit werk afwisselen met andere recherchetaken.

  Bij een noodsituatie kunnen de andere diensten meteen een beroep doen op hen.

  In een aantal recente onderzoeken heeft de luisterkamer reeds haar meerwaarde en nut bewezen.

  Alle mogelijke functionaliteiten van de luisterkamer zijn vastgelegd in wettelijke regels. Vooraf moeten de onderzoeksrechter of de procureur des Konings daarvoor een toestemming geven.

  Bodycams

  Ook de eerder aangekondigde lichaamscamera’s of bodycams zijn sinds deze zomer in gebruik. Per interventieploeg draagt momenteel minstens 1 inspecteur een dergelijke camera. Deze voorkomen in vele gevallen, dat verbale agressie ook fysiek ontaardt.

  De politie-inspecteur zal bij een interventie de personen in kwestie verwittigen wanneer hij/zij deze bodycam activeert. Dat is verplicht volgens de privacywetgeving (GDPR).

  Van de andere kant filmen of fotograferen omstaanders nogal gemakkelijk tijdens een politieoptreden. Ook hier geldt de GDPR-wetgeving.
  Deze laat de politiemensen toe om te vragen zijn/haar recht op afbeelding te respecteren, alsook het recht op privacy. Zonder toestemming beelden van een politieoptreden verspreiden of delen via om het even welk medium, vormt altijd een misdrijf.

  Veiligheid

  Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “Ik ben heel tevreden met de beide investeringen. De inrichting van een eigen tapkamer zorgt voor een grote efficiëntiewinst. Ze stelt onze recherche in staat om heel kort op de bal te spelen bij ernstige misdrijven. De bodycams zijn een enorme meerwaarde voor het werk op het terrein. Ze versterken het veiligheidsgevoel bij onze politiepersoneelsleden en de burgers.”

  MLI

   

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons