Ninove herdenkt in alle ingetogenheid het einde van de Tweede Wereldoorlog

    07 mei 2020

    NINOVE – Ook hier herdenkt de gemeenschap 8 mei 1945. Gelet op de omstandigheden, gebeurt dit op een heel bescheiden, maar niet minder oprechte wijze. Schepen Henri Evenepoel (open VLD) doet dit namens het hele stadsbestuur en de vaderlandslievende verenigingen.

    Die 75ste herdenking was grootser gepland, maar omwille van de beperkende maatregelen gebeurt dit hier en elders op een heel beperkte manier.

    In Ninove vertegenwoordigt de bevoegde schepen Henri Evenepoel het stadsbestuur en de vaderlandslievende verenigingen tijdens een intieme plechtigheid. Hij legt een bloemenkrans neer en neemt nadien een minuut stilte in acht aan de drie herdenkingsmonumenten: op de stedelijke begraafplaats (Denderhoutembaan), aan het gedenkteken van Fernand Taverne (Fernand Tavernestraat) en aan het vredesmonument (Kerkplein).

    Vrijheid

    De herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog is dit jaar heel bijzonder. De huidige pandemie wordt steeds vaker bestempeld als de ergste wereldwijde crisis sinds 1945. Een aantal hedendaagse fenomenen doen ons misschien terugdenken aan oorlogstoestanden van vroeger: lange wachtrijen aan warenhuizen, hamstergedrag en lege winkelrekken, ernstige beperkingen van onze bewegingsvrijheid, overvolle ziekenboegen in enkele klinieken.

    Het college van burgemeester en schepenen hield er daarom zeker aan om de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog in onze stad blijvend te eren. Deze vaak jonge soldaten hebben destijds hun leven gegeven, zodat onze maatschappij al 75 jaar van haar vrijheid kan genieten. Wellicht waarderen we nu pas tenvolle dat die vrijheid niet evident is.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons