Ninove stapt in provinciaal noodkoopproject

    02 februari 2021

    NINOVE – Het provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen (DuWoBo) zet lokale renovatieprojecten op met steden en gemeenten. Geraardsbergen, Ninove en Sint-Niklaas doen hieraan mee.

    Oost-Vlaamse woningen zijn vaak verouderd en energieverslindend: 32,5 % dateert van voor 1946. Dat is een pak meer dan het Vlaamse gemiddelde (27 %). De verwarming ervan via fossiele brandstoffen levert een kwart van de CO2-uitstoot in Oost-Vlaanderen.

    Woningeigenaars hebben niet altijd de middelen, kennis of tijd om hun woning energiezuinig en toekomstgericht te maken. De renovatiegraad in Vlaanderen bedraagt niet eens 1 %, en Oost-Vlaanderen zit zelfs nog onder dit gemiddelde.

    Renovatie

    Met ‘Oost-Vlaanderen renoveert’ wil de provincie woningeigenaars deskundig advies bieden. In 2020 kwamen meer dan 250 aanvragen binnen voor renovatieadvies. Daarnaast is al voor meer dan 170 woningen begeleiding van de renovatiewerken opgestart.

    Met het reguliere aanbod bereikt de provincie particuliere woningeigenaars, die in staat zijn met eigen financiële middelen renovatiewerken uit te voeren.

    Noodkoopprojecten

    Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen, die noodgedwongen een goedkope woning kopen op de privémarkt, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak scoren die woningen slecht voor veiligheid en energiezuinigheid. De eigenaars hebben niet de financiële ruimte om de noodzakelijke werken te laten uitvoeren.

    In Geraardsbergen, Ninove en Sint-Niklaas zullen ook 70 noodkopers zich kunnen laten begeleiden bij de renovatie van hun woning. Bovendien krijgen ze via het lokale Energiehuis en OCMW financiële ondersteuning voor de uitvoering van de werken.

    De provincie geeft ook hier bouwtechnisch advies en renovatiebegeleiding. De financiële ondersteuning van de renovatiewerken zelf gebeurt met middelen van het Vlaams Noodkoopfonds. Dit in de vorm van een renteloze lening van € 25.000, die de woningeigenaar pas moet terugbetalen bij verkoop van de woning of bij verhuizing.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons