Ninove wil aanbod crisisopvangwoningen uitbreiden

    28 januari 2021

    NINOVE – De meerderheid binnen de OCMW-raad ging dinsdag 26 januari akkoord met het voorstel van schepen Veerle Cosyns (Samen). Ze wil 15 woningen inhuren op de sociale of private huurmarkt voor crisisopvang. Guy D’haeseleer (Forza Ninove) vond dit geen goede aanpak van een structureel probleem.

    De corona-crisis heeft ook gevolgen voor de crisisopvangwoningen. In april 2020 besliste de OCMW-raad om 6 extra woningen in te huren op de sociale of private huurmarkt.

    Extra opvang

    “De nood aan crisisopvangwoningen is nog toegenomen”, aldus schepen Cosyns. “De corona-crisis verhinderde aanvankelijk de uithuiszettingen, maar dat is niet langer het geval. Nu willen we met de steun van Ninove Welzijn en via de private markt dat aantal uitbreiden tot 15. Dat zou gelden voor 2021. De crisisopvang breiden we ook uit van 3 naar 6 maand.”

    Structureel

    “Ik heb altijd gezegd, dat er een structureel tekort is aan dergelijke woningen”, bracht Guy D’haeseleer daar tegen in. “Velen weten niet waar naartoe en contacteren mij omdat de sociale dienst geen plaats heeft voor hen. Iemand heeft een hele winter in een garage geslapen wegens geen plaats. Vorig jaar meldde de schepen, dat haar diensten geen tekort aan crisiswoningen vaststelde, geheel tegen mijn ervaringen in. Het probleem is nu wel nijpender geworden, maar het is al een ouder probleem.”

    Debat

    En dus stelde hij voor om structureel een budget te voorzien voor de aankoop van extra crisisopvangwoningen. Hij diende een amendement in om die extra 15 woningen niet in de tijd te beperken tot 2021.

    De discussie, die daarop volgde, beperkte zich niet tot de crisisopvang. Ook de nood aan betaalbare huurwoningen, de toevloed aan Franstalige nieuwkomers, de geplande bouwprojecten op de Fabelta- en de Moeremanssite, renoveren via artikel 60 en de leegstand op de private markt passeerden de revue.

    De meerderheid wees het amendement af en aanvaarde het voorstel van de schepen: in 2021 maximaal 15 woningen inhuren voor crisisopvang. De verblijfstermijn gaat van 3 naar 6 maand.

    Info: we geven het gefilmd verslag van het volledige debat hierboven weer.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons