Ninove wil rookvrije stad zijn

    14 augustus 2021

    NINOVE – De stad tekent in op de campagne ‘Generatie Rookvrij’. Deze ijvert voor een samenleving, waarin kinderen en jongeren niet meer in de verleiding komen om beginnen te roken.

    Roken is nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Volgens de Gezondheidsenquête telde België in 2018 19 % rokers in de bevolkingsgroep van 15 jaar en ouder.

    Rookvrij

    ‘Generatie Rookvrij’ is een brede beweging van burgers en organisaties, die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

    De beweging wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook. Rookvrij opgroeien wordt dan vanzelfsprekend en niet-roken de norm.

    Door niet meer te roken in het zicht van kinderen, leer je hen een andere norm rond roken. Je maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

    Label

    Schepen van Sociale Zaken Veerle Cosyns: “De stad Ninove draagt vanaf nu officieel het label ‘Generatie Rookvrij’, omdat we kinderen de kans willen geven rookvrij op te groeien. Dat kan door zoveel mogelijk plekken, waar kinderen komen, rookvrij te maken. Het lokaal bestuur is zich bewust van zijn voorbeeldrol. Er mag niet meer gerookt worden op en rond de publieke gebouwen, zeker niet binnen, maar ook niet buiten. En we zullen bezoekers sensibiliseren om niet te roken in het bijzijn van minderjarigen.”

    De stad wil tijdens deze legislatuur nog nagaan op welke manier ze verenigingen en organisaties kan stimuleren om hun eigen infrastructuur en terreinen rookvrij te maken. “We rekenen op alle Ninovieters om voluit met ons mee te streven naar die 100 procent rookvrije generatie.

    Rookstopcursus

    Het Sociaal Huis start in september een rookstopcursus van 8 sessies, met op 6 september een vrijblijvende infosessie.

    Deze cursus richt zich vooral op mensen in een kwetsbare situatie. Voor hen zijn er namelijk meer sociale en financiële drempels om professionele hulp te zoeken bij rookstop.

    Praktisch

    • Gratis en vrijblijvende infosessie: maandag 6 september 2021 om 18 uur.
    • Eerste sessie van rookstopcursus: maandag 20 september 2021 van 18 uur tot 19.30 uur.
    • Locatie: Sociaal Huis, Burchtstraat 46 Ninove.
    • Inschrijven: welzijn@sociaalhuisninove.be of 054-50 50 50.

    Info: Generatie rookvrij.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons