Ninovieter is gelukkig maar blijft stadsbestuur wantrouwen

    24 januari 2024

    NINOVE – De Vlaamse ‘Gemeente-Stadsmonitor 2023’ is zopas gepubliceerd. Ten aanzien van 2020 zijn de scores voor alle indicatoren in Ninove achteruitgegaan, behalve het onveiligheidsgevoel.

    Met de ‘Gemeente-Stadsmonitor’ peilt de Vlaamse overheid om de drie jaar naar de mening van de burger over 14 beleidsthema’s. In totaal namen 135.000 Vlamingen uit de 300 Vlaamse steden en gemeenten deel aan die burgerbevraging. Voor de stads- en gemeentebesturen, maar ook voor de oppositie, zijn die resultaten meteen een beoordeling van het gevoerde beleid.

    Ninove

    • Kort door de bocht kun je stellen, dat de gemiddelde Ninovieter gelukkig is (81 %), maar weinig vertrouwen (23 %) blijft hebben in het gemeentebestuur. Al is die score niet uniek en behoort het wantrouwen tegenover de overheid blijkbaar tot het mentale DNA van de doorsnee Vlaamse burger.
    • Er is tevredenheid over de buurt (72 %) en het aanbod van voldoende groen (70 %).
    • De digitale diensten (60 %) en de loketdiensten (57 %) stellen de Ninovieters maar matig tot nipt voldoende tevreden.
    • De indicatoren voor het sociaal weefsel in de buurt (36 %) en voldoende consultatie van de bewoners (31 %) scoren ondermaats.
    • Enig lichtpuntje: slechts 9 % voelt zich onveilig, waar dit in 2020 nog 17 % was.

    Vergelijking

    • Als we deze scores afzetten tegen de resultaten van de bevraging in 2020, stellen we op haast alle domeinen een achteruitgang vast. Alleen de lichte toename op het vlak van consultatie (+ 2 %) en zoals gezegd het verminderd onveiligheidsgevoel gaan tegen deze trend in.
    • Globaal scoort Ninove ook minder goed dan de Denderregio, de provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaams Gewest.

    Info: de volledige resultaten vind je op Gemeente-Stadsmonitor 2023.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons