OLV-Ziekenhuis en ASZ Aalst werken aan gezamenlijk zorgstrategisch plan

    25 december 2022

    AALST – De directies van de beide ziekenhuizen en de vzw Medische Staf Stedelijk Ziekenhuis hebben een eerste voorstel voor een nieuw zorgstrategisch plan voorgelegd. Het einddoel is de fusie op 1 januari 2025.

    Er zijn diepgaande gesprekken gevoerd met de medische diensthoofden en rekening gehouden met de inbreng van externe experten in verband met de verwachte nood aan zorg in de toekomst, op basis van de demografische evolutie in onze brede regio. De regelgeving, erkenningen en vereisten vanuit de overheid zijn hiervoor in kaart gebracht.

    Tegelijk werd uitgetekend welke medische disciplines zo nauw met elkaar verbonden zijn, dat je ze beter niet fysiek van elkaar kunt scheiden of spreiden. De bestaande infrastructuur is hierbij een belangrijke factor. Het houdt geen steek om bepaalde activiteiten te verhuizen naar een campus, waar de vereiste infrastructuur niet aanwezig is.

    “Eén ziekenhuis, zes campussen, met de ambitie om later in Aalst beide campussen samen te voegen op één nieuwe site”

    Eén ziekenhuis

    In de huidige versie van het zorgstrategisch plan worden de bestaande twee campussen in Aalst voorzien voor hooggespecialiseerde zorg. Maar tegen 2040 wil men één nieuwe site in Aalst realiseren, waar alle activiteiten zijn samengebracht.

    Daarrond krijgen de andere campussen een eigen rol. Deze bieden basisspecialistische zorg aan en functioneren als gezondheidscentra met een lokaal zorgaanbod dicht bij de bevolking. Bovendien kunnen deze campussen ook aan patiënten van buiten de eigen regio basiszorg aanbieden. Een  doorverwijzing naar Aalst is mogelijk wanneer hooggespecialiseerde zorg is vereist.

    Campussen

    Na deze eerste versie van het zorgstrategisch plan volgen opnieuw gespreksrondes van de hoofdartsen van de beide ziekenhuizen met de medische diensthoofden. Ze verzamelen alle feedback om een tweede versie uit te werken tegen half maart 2023. Kort daarna komt dan de bekendmaking van de derde en finale versie van het zorgstrategisch plan.

    Alle artsen en medewerkers van de beide ziekenhuizen kunnen meestappen in dit nieuwe verhaal en alle campussen blijven hierin een rol spelen. Het ASZ Aalst heeft campussen in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren en het OLV Ziekenhuis in Aalst, Asse en Ninove.

    Fusie

    Met deze fusie ontstaat één van de grootste ziekenhuizen in België met vergaande expertise en innovatiecapaciteit. De nieuwe entiteit staat na de fusie voor:

    • 950.000 ambulante contacten (consultaties…) per jaar,
    • 58.000 verblijvende opnames per jaar,
    • 120.000 dagziekenhuisopnames per jaar,
    • 90.000 aanmeldingen spoedgevallen per jaar,
    • 2.500 bevallingen per jaar,
    • meer dan 500 arts-specialisten (stafleden) en meer dan 5.000 medewerkers,
    • 1.200 gefinancierde bedden.

    De volledige fusie tussen de beide ziekenhuizen is voorzien op 1 januari 2025.

    Info: OLV ZiekenhuisASZ Aalst.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons