Basisschool Hartencollege zet vernieuwde school en lokalen wijd open

    10 december 2023

    OKEGEM – De gesubsidieerde katholieke basisschool onderging een ware metamorphose. Vrijdagavond 15 december 2023 zet zij de deuren van de school en de klassen open om het resultaat ervan te tonen.

    De verbouwing was ingrijpend. Het hoofdgebouw met 9 klaslokalen is volledig gestript en gerenoveerd. De achterbouw maakte na sloop plaats voor nieuw sanitair, een nieuwe klas, een speelplaats- en fietsenberging, een nieuwe speelplaats met afdak, een speelweide en een hindernissenparcours

    “Dan is er natuurlijk nog het meest zichtbare deel: de voorzijde van onze school”, licht directeur Wim Beeckman toe. “Het klooster, dat dateerde van 1894, is in 2021 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Hierin vind je een onder meer een keuken, een zorglokaal, een leraarskamer en als kers op de taart een nieuwe sportzaal.”

    Procedure

    De school is weer helemaal bij de tijd, inclusief zonnepanelen, een degelijke warmte-isolatie en het hergebruik van regenwater. Al was de verbouwingsprocedure niet gemakkelijk.

    “We hebben er jaren voor gestreden. Het masterplan voor de renovatie van onze school dateert van midden 2001. We plaatsten het dossier dus al 22 jaar terug op de wachtlijst bij de subsidiërende overheid: het Agentschap Infrastructuur in het Onderwijs (Agion). Dat maakt, dat we nóg trotser zijn op het eindresultaat. De aanhouder wint.”

    In 2020 kreeg het Hartencollege basisschool Okegem voor deze nieuwbouw een subsidie van € 760.874,23.

    Opendeur

    Vrijdagavond 15 december zet de school haar deuren open voor iedereen. “We denken in eerste instantie natuurlijk aan onze leerlingen en hun ouders, maar ook oud-leerlingen en inwoners van het dorp zijn bijzonder welkom. We mogen de rol van onze school voor Okegem niet onderschatten. Dit is een mooie gelegenheid om de gemeenschap samen te brengen en de inwoners te laten kennismaken met onze vernieuwde school.”

    Er zijn ook enkele fijne extra’s voorzien zoals een online game tijdens de rondgang. “Je zal ook tal van foto’s, plannen en een maquette van de hele bouwhistoriek kunnen zien en natuurlijk is er een receptie. Dan kunnen we samen toasten, dat deze school een fijne plek mag zijn om te leren en te leven.”

    De opendeuravond zal ook een fotografische terugblik bieden op decennia onderwijs in Okegem, waarbij je niet kan voorbij gaan aan de congregatie van de zusters H.H. Harten van Jezus en Maria uit Ninove.

    “We zijn de zusters bijzonder dankbaar”, aldus nog de directeur. “Zij startten de school in 1894 en bewoonden het Okegemse klooster tot 2004. Om onze erkentelijkheid ten aanzien van de congregatie te tonen en om hun onderwijsengagement in ons collectief geheugen vast te zetten, onthullen we tijdens de opendeur een infobord. Dat krijgt een vaste stek in de voortuin van de school.”

    Praktisch

    • Datum en uur: vrijdag 15 december, van 19 uur tot 21 uur.
    • Plaats: Hartencollege basisonderwijs, Okegem-dorp 2 Okegem.

    Info: Hartencollege Basisschool Okegem.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons