Extra spannende 1 september voor ‘Buitenwijs’ in Neigem

    01 september 2023

    NEIGEM – De nieuwe kleuter- en basisschool ‘Buitenwijs‘ in Neigem opende op 1 september voor het eerst in zijn bestaan de deuren voor een nieuw schooljaar. Zowel voor leerkrachten als leerlingen ging er een nieuwe wereld open.

    De nieuwe school in Neigem is een buitenbeentje in Groot-Ninove. De school biedt onderwijs aan waarin “elk kind ’s ochtends graag naar school gaat, een aangepast leertraject krijgt, zichzelf ontdekt en ontwikkelt tot een zelfstandig en creatief wezen dat zich verbonden weet met mens en natuur.” 

    Buitenwijs werkt onder de koepel van FOPEM (Federatie van Onafhankelijke, Pluralistische, Emancipatorische Methodescholen). 

    Engagement

    De school is gehuisvest naast de pastorij, in de voormalige basisschool die tot 2020 deel uitmaakte van het Hartencollege. Enkele geëngageerde ouders en leerkrachten startten begin dit jaar een werkgroep, die een ervaringsgerichte kleuter- en lagere school wou oprichten.

    Het werd een race tegen de tijd. Er moesten genoeg ingeschreven leerlingen zijn om het schooljaar te mogen starten. “Het minimum was vastgelegd op 50 leerlingen, uiteindelijk zijn er 56 ingeschreven“, zegt coördinator Eefje Vermassen. “Wat opvalt is dat de kinderen  niet noodzakelijk uit Neigem komen. Ook vanuit de streek rond Halle verwelkomen we ouders en leerlingen.” 

    Dit bewijst dat er in de streek nood is aan een alternatief voor de traditionele onderwijsnetten. Dat geldt ook voor de leerkrachten. Geen openstaande vacatures hier. Het aantal geïnteresseerde onderwijzers is groot.

    Methodeschool

    Speciaal voor deze eerste schooldag was ook Jürgen Loones (coördinator van FOPEM) afgezakt naar Neigem. “We merken een toenemende interesse voor de ‘methodescholen’. Momenteel zijn er in Vlaanderen 30 scholen. Dit schooljaar alleen al verwelkomen we drie nieuwe scholen.”

    JTR

    Info: BuitenwijsFOPEM

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons