Hartencollege Onderwijslaan heeft plannen voor de toekomst

    25 april 2022

    NINOVE – Het recente vertrek van de zusters HH. Harten opent de poort voor een masterplan op korte en lange termijn. Op die manier wil het Hartencollege Secundair Onderwijslaan voor elke leerling in het secundair onderwijs een plaatsje garanderen.

    Het Hartencollege Secundair Onderwijslaan groeide stevig aan.

    Directeur Karin Couck: “Op een aantal jaar is de leerlingenpopulatie met meer dan 200 leerlingen aangedikt. Nu de school ook het segment van sterke kennisrichtingen als technologische en bedrijfswetenschappen aanboort, zal dat de stijgende curve wellicht nog versterken. We hebben de ambitie om ook in de toekomst voor elke jongere in de regio een plaatsje te garanderen en we willen tegemoetkomen aan de maatschappelijke noden.”

    In oktober 2021 verlieten de laatste zusters HH. Harten hun klooster in de Burchtstraat. De vrijgekomen gebouwen en terreinen bieden ruimte voor een prestigieus renovatieproject. Het biedt de gelegenheid voor de bouw van de noodzakelijke bijkomende plaatsen en maakt tegelijk een investering mogelijk in een moderne, innovatieve en ecologische infrastructuur.

    Renovatie en nieuwbouw

    Het renovatieproject spitst zich toe op de gebouwen aan de langszijde van de Dender en de kapel van de zusters. Jonge mensen zullen er onderwijs krijgen in mooie multifunctionele en technische ruimtes. Een museum in de kapel zal Ninove blijvend herinneren aan de grondlegsters van onderwijs en zorg aan de oevers van de Dender.

    Andere delen van het gebouw zijn niet geschikt voor renovatie en worden gesloopt. De nieuwe open ruimtes krijgen een herbestemming onder de vorm van een kloostertuin, volgens de geest en het grondplan van het oude klooster.

    “Het aspect ‘groene’ school komt zowel bij de renovatie als bij de invulling van de open plekken ruimschoots aan bod. Zo is er aandacht voor milieuvriendelijke bouwtechnieken en voor de aanplanting van een groene omgeving.”

    Zoals beloofd bij het afscheid van de zusters, hoopt het Hartencollege op die manier de historiek en de geest van de kloostergemeenschap te bewaren.

    Masterplan

    Het Hartencollege droomt van een masterplan op lange termijn. Daarbij wordt nog meer heropgebouwd en vernieuwd met een extra nieuwbouw, die de verbinding maakt tussen de Burchtstraat en de huidige gebouwen aan de Onderwijslaan.

    Hierbij zou het Hartencollege bepaalde delen van de school kunnen openstellen voor de lokale gemeenschap en op die manier haar maatschappelijke rol in Ninove vervullen.

    Marc De Rijck (voorzitter van het schoolbestuur: “De renovatie van de kapel en het kloostergebouw aan de Dender staat in de steigers. Daar gaan de werken binnenkort hopelijk van start. De aanleg van de kloostertuin als een oase van rust, geworteld in traditie, staat ingepland. Het grootsere masterplan is voorlopig vooral een droom. Maar dromen mag.”

    Infomomenten

    Het Hartencollege Secundair Onderwijslaan organiseert infomomenten voor geïnteresseerde leerlingen en hun ouders:

    • maandagavond 23 mei vanaf 18.00 uur voor de derde graad en de duale opleidingen Kinder- en Zorgbegeleider;
    • dinsdagavond 24 mei vanaf 17.30 uur voor het 2de jaar van de eerste graad en voor de tweede graad; leerlingen voor het 1ste jaar A- of B-stroom, die de infodag van 19 februari hebben gemist, zijn dan ook welkom.

    Info: Hartencollege Secundair Onderwijslaan.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons