Nationaal project “Happy Feet”

    25 april 2018

    NINOVE – Leerlingen van het GO! Atheneum Ninove vergastten de bewoners van woonzorgcentrum (WZC) Domein Castelmolen op een extra voetenverzorging. Voor de eersten was dit het praktijkgedeelte van hun geïntegreerde proef; voor de bewoners zelf een aangename verwennerij.

    De leerlingen van het 7de jaar Zorgkunde waren dinsdag 24 april actief in het Meerbeekse WZC Domein Castelmolen. Daar besteedden zij extra aandacht aan de voetenzorg van de zorgvragers met diabetes.

    Lydia Vierendeel (leerkracht Verzorging): “Dit is een onderdeel van een totale actie, opgezet binnen de WZC’s in Vlaanderen. Een goede voetenzorg is voor diabetische zorgvragers van cruciaal belang. Ze zijn heel vatbaar voor letsels aan hun voeten. Deze kunnen uiteindelijk ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot de amputatie van het lidmaat. Zorgkundigen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van een diabetische voet. Ze staan immers dagelijks in voor de zorg van hun bewoners.”

    Happy Feet

    “Met onze leerlingen nemen we graag deel aan het project “Happy Feet” van de Belgische Federatie van Zorgkundigen. Dat heeft tot doel een positief beeld te scheppen rond het beroep van zorgkundige. Dit project heeft ook een maatschappelijke meerwaarde: het brengt de preventie van diabetische voetaandoeningen onder de aandacht.”

    Als voorbereiding op dit project kregen alle leerlingen een korte opleiding over diabetes, preventie en de mogelijke complicaties van de diabetische voet. “Ze leren hoe ze via een voetencontrole heel snel problemen kunnen opsporen om verder leed te voorkomen. Ze maken gebruik van een eenvoudige checklist, die ze hanteren bij een zorgvrager met diabetes. Op die manier voeren zij een korte gerichte observatie uit van mogelijke afwijkingen van de voeten. Binnen onze opleiding besteden wij uiteraard ook aandacht aan aangepaste voeding bij diabetes om complicaties te voorkomen.”

    Dinsdag brachten zij dit alles dus in de praktijk; de bewoners van het WZC hebben ervan genoten.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons