Nogmaals een pleidooi voor zomerscholen

    04 februari 2023

    NINOVE – Ilse Malfroot (Forza Ninove) maande tijdens de gemeenteraad van 23 januari schepen Joost Arents (Onafh.) nogmaals aan om de organisatie van zomerscholen ernstig te onderzoeken en de regierol ervan op zich te nemen.

    Gemeenteraads- en Vlaamse parlementslid Malfroot was over dit onderwerp in december j.l. al tussengekomen. Nu had ze een recente studie van de KU Leuven bij de hand.

    Anderstalig

    “Daaruit blijkt, dat de leerprestaties van alle leerlingen in het zesde jaar van het basisonderwijs dalen. Het lerarentekort en het gebrek aan kennis van de Nederlandse taal zijn hierbij belangrijke factoren. Volgens de studie daalden de testscores voor Nederlands minder sterk in steden of gemeenten waar zomerscholen werden georganiseerd.”

    Ook voor Ninove kunnen zomerscholen volgens haar een meerwaarde zijn, “gezien het groot aantal anderstalige kinderen in de Ninoofse scholen. Recente cijfers tonen aan, dat de anderstaligheid in Ninoofse scholen een triest hoogtepunt heeft bereikt.”

    Ze citeerde de meest recente gegevens over de evolutie van de laatste 10 jaar in alle Ninoofse basisscholen.

    Zomerscholen

    Dus maande zij de onderwijsschepen aan om de organisatie van zomerscholen ernstig te onderzoeken en de regierol ervan op zich te nemen. Ze drong er ook op aan om anderstalige ouders aan te zetten Nederlands te leren en terzake initiatieven te nemen.

    “De Vlaamse overheid financiert deels die zomerscholen met een forfaitair bedrag van € 45 per leerling en per dag. Het Agentschap Binnenlands Bestuur voorziet daar bovenop € 20 per dag per leerling indien het lokaal bestuur de regierol voor de organisatie op zich neemt.”

    Regie

    Schepen Arents citeerde uit een andere recente KUL-studie. “Die wijst naar de dalende prestaties van sterke leerlingen, de niet ingevulde vacatures en jonge onervaren leerkrachten. Het is een complex gegeven. We hebben in 2021 ingezet op zomerscholen, maar vorig jaar bleek geen enkele school meer bereid om verschillende redenen.”

    Toch vond ook hij, dat zomerscholen duidelijke voordelen boden en gaf hij nog mee welke andere inspanningen de stad op verschillende terreinen levert om ook de anderstalige ouders te betrekken. Hij zegde toe bereid te zijn om de regierol voor de organisatie van de zomerscholen op zich te nemen.

    “De moeite waard”, besloot Malfroot. “Inmiddels hebben 125 scholen deze georganiseerd.”

    Info: we geven het integrale debat hierover uit de gemeenteraad van 23 januari 2023 weer.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons