Stedelijke basisscholen kampen met heel wat openstaande schoolfacturen

    25 oktober 2022

    NINOVE – De stedelijke scholen hadden voorgaand schooljaar voor € 49.175,76 aan onbetaalde facturen. Ilse Malfroot (Forza Ninove) wou van de schepen voor onderwijs Joost Arents (Onafh.) horen wat hij hieraan zal doen.

    “Scholen kampen alsmaar vaker met ouders die de facturen van onder andere schooluitstappen en warme maaltijden niet kunnen of willen betalen”, aldus Ilse Malfroot. “Daardoor komt de school zelf in financiële moeilijkheden. Armoede, kan aan de basis liggen, maar ook nonchalance van de ouders of van de stad, die de facturen opvolgt.”

    Voor het schooljaar 2021-2022 zijn 1.968 facturen onbetaald, voor een totaalbedrag van € 49.175,76. Voor het schooljaar 2020-2021 staan nog 153 facturen open, goed voor 3.045,16.

    Opvolging

    “Een van de redenen zou een wijziging zijn in de opvolgingsprocedure. In het verleden volgden de stedelijke scholen dit op tot aan de eerste herinnering. Nadien was dit de taak van de financiële dienst. Vanaf 2022 ligt dat volledig bij de financiële dienst van de stad.”

    En die opvolging loopt volgens Malfroot in het honderd.

    “Het aantal openstaande facturen in 2022 is hallucinant. Voor De Flapuit en de Hazelaar zijn er dat 545, goed voor een openstaande schuld van € 16.041,56.”

    Voorschot

    “Indien het hoog aantal openstaande facturen blijkt uit een gebrekkige opvolging door de stad, moet de schepen zo snel mogelijk werk maken van de betaling. De scholen mogen hierdoor niet in financiële problemen komen. Hoe langer de facturen onbetaald blijven, hoe groter de kans dat de school haar centen niet meer zal zien.”

    Desnoods moet de stad de bedragen volgens haar voorschieten aan de scholen, zodat deze verder kunnen werken.

    “Indien blijkt dat effectief veel meer ouders kampen met betaalproblemen, dan stelt zich de vraag hoe de stad meer bijstand kan geven in het ondersteunen van deze gezinnen.”

    Lees ook: ‘Facturatieproblemen door andere betaalprocedure en nieuwe software’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons