• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Taalspeelbad als opstapje voor anderstalige kinderen

  13 augustus 2019

  NINOVE – De stad dompelt van 12 tot en met 23 augustus 60 kinderen onder in een talenbad Nederlands. Dat initiatief wil anderstalige kinderen de kans geven om in een veilige omgeving hun Nederlands te oefenen.

  Sinds 2011 organiseert de stad tijdens de zomervakantie een taalspeelbad voor anderstalige kinderen. Dit jaar had er ook een plaats in de krokusvakantie.

  Gedurende het zomerkamp van 12 tot en met 23 augustus worden 60 kinderen van 5 tot 12 jaar ondergedompeld in het Nederlands. De stad wil er met het taalspeelbad voor zorgen dat kinderen, die thuis weinig of geen Nederlands horen en spreken tijdens de vakanties, een goede start maken op school na de vakantie.

  Fouten maken mag

  De Ninoofse basisscholen schrijven de kinderen in op basis van een aantal toegekende plaatsen. De school selecteert welke leerlingen het meeste nood hebben aan taalondersteuning.

  Het taalspeelbad dompelt de kinderen op een speelse manier onder in het Nederlands. Twee weken lang organiseren monitoren activiteiten voor deze kinderen: spelletjes spelen, knutselen, zingen, dansen en sporten. De groepen gaan ook op uitstap naar de bib, kopen fruit op de markt en gaan langs bij de politie.

  Op die manier kunnen de kinderen het Nederlands oefenen én leren ze Ninove beter kennen. Het is belangrijk dat zij zich goed voelen, in een veilige omgeving Nederlands kunnen oefenen en ook fouten mogen maken.

  Ouderbetrokkenheid

  “We zetten niet alleen in op de kinderen”, aldus schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns. “Ook met de ouders gaan we aan de slag. Op die manier stimuleren we de ouderbetrokkenheid; die is belangrijk in het integratieproces. We informeren de ouders over de vele mogelijkheden om Nederlands te leren en zich verder te integreren in onze stad.”

  Bij de start en op het einde van het taalspeelbad zijn de brugfiguur en schoolopbouwwerker van de stad aanwezig. “Ze geven informatie over mogelijkheden voor vakantieopvang of vrije tijd voor de kinderen, om Nederlands te leren of te oefenen voor de ouders, over de UiTPAS… Op het einde van het taalspeelbad organiseren we een ouderfeest, zodat de ouders ook mekaar beter kunnen leren kennen.”

  Info: Huis van het Kind – 054-50 50 50 – huisvanhetkind@sociaalhuisninove.be.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons