Vernieuwd reglement aangenomen voor buitenschoolse opvang – Nieuwe versie

    29 april 2020

    NINOVE – De meerderheid ging tijdens de virtuele gemeenteraad van 23 april akkoord met een aanpassing van het huishoudelijk reglement van het initiatief voor buitenschoolse kinderopvang (IBO) ’t Kadeeken. De voorrangsregeling tijdens de schoolvakanties zorgde voor enige discussie. Inmiddels zijn de inschrijvingen voor de zomervakantie gestopt wegens volgeboekt.

    ’t Kadeeken biedt buitenschoolse opvang aan maximum 106 kinderen en is open op de schoolvrije dagen van alle Ninoofse scholen.

    Voorrangsregels

    Tijdens de inschrijvingsperiode voor de schoolvakanties gelden enkele voorrangsregels.

    • Een eerste inschrijvingsmoment valt op maandag vanaf 16 uur. Het is bedoeld voor kinderen jonger dan 7 jaar en hun broers en zussen, die in Ninove wonen of hier naar school gaan.
    • Op dinsdag vanaf 16 uur mogen alle inwoners van Ninove inschrijven, ook voor kinderen die in Ninove naar school gaan.
    • Vanaf woensdag mag iedereen inschrijven (voorheen donderdag).

    Dagelijks houdt ’t Kadeeken ook 5 opvangplaatsen vrij voor noodopvang onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld: de ouder werkt niet en start plots een opleiding of vindt plots werk of neemt deel aan een sollicitatiegesprek of er is een acute crisissituatie in het gezin.
    Ouders, doorverwezen door het OCMW, Kind en Gezin, een arts, een ziekenhuis of een andere organisatie komen in aanmerking.

    Werkende ouders

    Ilse Malfroot (Forza) stelde voor om ook voorrang te geven aan kinderen van ouders die gaan werken, ongeacht hun leeftijd. “Het zijn net de werkende ouders, die tijdens schoolvrije periodes een tekort aan opvang ondervinden.”

    “We moeten volgens de regelgeving nu eenmaal voorrang geven aan kinderen tot 6 jaar”, aldus de schepen, die geen reden zag om haar amendement aan te nemen. “Doe misschien in het Vlaams parlement een voorstel om dit aan te passen.”

    De meerderheid verwierp het amendement met 17 tegen 16 en keurde met hetzelfde aantal het vernieuwd huishoudelijk reglement goed.

    Volgeboekt

    ‘t Kadeeken is heel snel na de paasvakantie begonnen met de inschrijvingen voor de zomervakantie. “Momenteel zijn alle plaatsen voor de zomervakantie volgeboekt”, liet de schepen ons woensdag 29 april weten. “Los van de twijfels of opvang tijdens de zomervakantie zal zijn toegelaten, adviseert de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) om nog niet op te starten met inschrijvingen. Wij waren dus al een stapje voor, maar omwille van dat advies zijn we toch gestopt met aanvragen toe te voegen aan de wachtlijsten. Dat doen we tot er meer duidelijkheid komt van bovenaf.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons