Algemeen onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen

    15 juli 2022

    OOST-VLAANDEREN –Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen, heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, een tijdelijk algemeen onttrekkingsverbod afgekondigd voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten op het volledige grondgebied van de provincie.

    Door de zeer hoge temperaturen en de beperkte neerslag van de afgelopen weken staan de waterpeilen in de onbevaarbare waterlopen van Oost-Vlaanderen zeer sterk onder druk. In de komende periode wordt ook weinig tot geen neerslag verwacht. De peilen en afvoeren zullen dan ook nog verder dalen.

    Algemeen

    Op advies van de Droogtecommissie en na een bespreking in het provinciaal droogteoverleg, besliste de gouverneur beslist om een algemeen onttrekkingsverbod in te voeren voor alle onbevaarbare waterlopen in Oost-Vlaanderen.

    Het algemeen onttrekkingsverbod zal ingaan vanaf zaterdag 16 juli en vervangt het tijdelijk onttrekkingsverbod van 7 juli 2022. Het komt bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod in de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen van Oost-Vlaanderen (dd. 17 december 2021)

    Concreet mag dus vanaf 16 juli 2022 geen water worden opgepompt uit alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten op het grondgebied van Oost-Vlaanderen.

    Het tijdelijk onttrekkingsverbod blijft van kracht tot zolang de waterpeilen niet zijn hersteld. Het semi-permanent onttrekkingsverbod in ecologisch zeer kwetsbare waterlopen blijft hoe dan ook van kracht tot en met 31 oktober 2022.

    Opgelet: dit onttrekkingsverbod is niet van toepassing op de bevaarbare waterlopen in Oost-Vlaanderen; daar gelden de richtlijnen van De Vlaamse Waterweg.

    Uitzonderingen

    Dit verbod geldt niet voor onttrekkingen:

    • met weidepompen voor drenking van vee in weides;
    • door hulpdiensten in geval van nood, wanneer geen alternatief voorhanden is;
    • voor het vullen van spuittoestellen om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken (op voorwaarde dat er geen risico op puntverontreiniging is).

    Drinkwater

    Op dit moment komt de drinkwatervoorziening niet in het gedrang. De huidige drinkwatervoorraden vereisen geen maatregelen om het verbruik van leidingwater voor burgers te beperken.

    Uiteraard is het altijd een goede ingesteldheid om zuinig om te springen met leidingwater en niet-essentieel verbruik te vermijden. Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij vind je concrete tips.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons