Ook Denderleeuw wil straatverlichting ’s nachts gedeeltelijk terug aan

    15 juli 2023

    DENDERLEEUW – Het lokaal bestuur wil na een evaluatie en in overleg met de buurgemeenten het uurschema aanpassen: op weekdagen de openbare verlichting een uur later doven en op zondagnacht laten branden.

    Schepen Andy Depetter(Groen): “Vorig jaar stapten we mee in het project ‘Energieloze nachten’ van Fluvius om onze openbare verlichting op weekdagen en zondagnacht te doven tussen 23 en 5 uur. Ook omliggende lokale besturen stapten hierin mee, een voorwaarde om dit project te kunnen uitvoeren.”

    Bevraging

    “Fluvius stuurde recent een bevraging uit naar alle deelnemende lokale besturen om het systeem te evalueren”, aldus burgemeester Jo Fonck (LvB). “Hieruit bleek, dat de meest gevraagde aanpassing is om de openbare verlichting een uur later te doven op weekdagen en om op zondagnacht de verlichting te laten branden. Na overleg met onze buurgemeenten, volgen wij dit volledig en willen we graag dat Fluvius het uurschema in Denderleeuw aanpast. Concreet willen we de verlichting doven tussen 00.00 uur en 5 uur op weekdagen en op vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht het licht aan laten.”

    Tot slot onderzoekt het lokaal bestuur ook of op de dorpspleinen van de drie deelgemeenten de openbare verlichting gedurende de gehele nacht kan blijven branden én bij evenementen zoals kermissen of carnaval de volledige duurtijd van het evenement.

    Aanpassing

    Fluvius wil voor de zone, waartoe Denderleeuw behoort, slechts één brandprogramma.

    Nogmaals schepen Depetter: “Deze maatregel kan dus pas in uitvoering gaan als alle deelnemende lokale besturen hiermee akkoord gaan. We merken bij onze omliggende buurgemeenten ook de vraag om het uurschema aan te passen en hopen dat Fluvius ons hierin snel volgt. Zodra we een concrete datum kennen, delen wij deze mee via de verschillende communicatiekanalen van het lokaal bestuur.”

    Eerder al keurde de Ninoofse gemeenteraad op 26 juni een compromistekst goed om het brandprogramma zo vlug mogelijk terug te draaien zoals het vroeger was: voor de binnenstad en zodra dit technisch mogelijk is ook voor de deelgemeenten. Dat compromis is unaniem aanvaard, op de onthouding na van een raadslid en een schepen van Groen-Samen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons