Ook ‘historische stortplaatsen’ in Ninoofse deelgemeenten

    31 augustus 2022

    NINOVE – De reportage in Pano over de 2.500 historische storten, leverde ook voor Ninove een aantal sites op in Okegem, Voorde en Appelterre-Eichem.

    Het VRT-programma Pano onderzocht de zogenoemde historische storten in Vlaanderen. Er blijkt niet alleen PFAS in de grond te zitten, ook de vroegere stortplaatsen kunnen voor een historische vervuiling zorgen.

    Historische storten zijn stortplaatsen, die de afgelopen decennia waren aangegeven, maar inmiddels meestal zijn gesloten. Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is minder dan 2 % van de 2.500 in kaart gebrachte storten nog in gebruik.

    De gegevens van de OVAM kunnen wel nog fouten vertonen of zijn nog onvolledig.

    Ninove

    De kaart (zie link onderaan) toont ook in Ninove en deelgemeenten een aantal van die historische storten.

    • In Okegem gaat het om 2 sites: tussen de Fonteinstraat en de spoorweg (639) en de Fonteinstraat en de Dender (611).
    • Aan de grens met Iddergem zijn eveneens 2 oude storten in kaart gebracht: langs de Oliemeersbeek (621 en 650).
    • De gesloten deponie op de grens tussen Voorde en Smeerebbe-Vloerzegem staat eveneens vermeld: langs het Turkeveld, de Tabakslaan en de Aalstsesteenweg (378 en 379). Er ligt in Voorde nog een perceel tussen de Lavaanstraat, de Kalvaarstraat en de Geraardsbergsesteenweg (3587).
    • Tenslotte zijn er nog voormalige stortplaatsen in Appelterre-Eichem: tussen de Nonnenborrestraat en de Rijt (366 en 369) en tussen De Rijt en de Dender (383).

    Saneren

    Daarmee is de kous niet af. Naast deze stortplaatsen bestaan in Vlaanderen nog meer dan 80.000 andere risicosites zoals oude garages en voormalige droogkuisen. Daarvan moeten 12.000 worden gesaneerd.

    Info: historische storten.

    MLI

    De voormalige deponie langs de Tabakslaan.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons