Oorkonde Ninofmedia als erkenning voor Ninoofse zwerfvuiljagers

    12 februari 2022

    OKEGEM – Op het einde van hun maandelijkse groepsinzameling ontvingen de Ninoofse zwerfvuiljagers een oorkonde en een beeldje vanwege de medewerkers van Ninofmedia. Voor Kris De Wit en de zijnen een complete, maar aangename verrassing en alvast een hart onder de riem.

    Eind vorig jaar beslisten de medewerkers van de nieuwssite Ninofmedia om aan het begin van elk kalenderjaar een ‘erkenning van sociale inzet’ toe te kennen over het afgelopen jaar. Deze zou gaan naar een persoon of een vereniging, die geen (verkozen) politiek mandaat uitoefent, zich inzet voor de lokale gemeenschap op vrijwillige basis, dus niet beroepsmatig.

    De laureaat kan deze erkenning, in de vorm van een oorkonde en een trofee, maar een keer ontvangen.

    Zwerfvuiljagers

    Voor het afgelopen jaar 2021 ging de keuze unaniem naar de Ninoofse zwerfvuiljagers. Een delegatie van Ninofmedia had met hen afgesproken op het einde van hun maandelijkse zwerfvuilactie, dit keer in Okegem ter hoogte van het terrein van de Amusanten. Zelf waren ze verrast door het eresaluut van Ninofmedia.

    “Sinds de eerste schuchtere stappen met sporadisch her en der wat zwerfvuil op te rapen, zijn jullie geëvolueerd naar een volwaardig burgerinitiatief, dat alom waardering geniet. Eigenlijk zijn jullie echte ‘zakkenvullers’ geworden. Laat dat een geuzennaam zijn, die meteen een positieve betekenis geeft aan dit negatieve begrip. Want de afgelopen jaren verzamelden jullie individueel en in groep het afval van wat zwerfvuileriken en sluikstorters achteloos of doelbewust langs kanten en in bermen gooiden van Ninove en de deelgemeenten.”

    Solidair

    Vorig jaar hebben ze zelfs hun werkterrein verlegd.

    “Jullie hielpen mee aan de opruiming van de gebieden in Wallonië, die getroffen waren door de overstromingen. Het ging niet zomaar om wat lege blikken of afvalzakjes; het leven van die mensen lag op de oevers van de Vesder uitgestald. Jullie inzet daar was hartverwarmend.”

    Vaak krijgen de Ninoofse zwerfvuiljagers de vraag waarom ze dit doen.

    “Nadat Maarten Luther – niet de King, maar de Duitse augustijner monnik – in 1517 zijn 95 stellingen op de poort van de slotkerk van Wittenberg had gespijkerd, verdedigde hij zich volgens de overlevering op de Rijksdag van Worms in 1521 met de woorden: ‘Hier stehe ich… ich kann nicht anders’. Hier sta ik, ik kan niet anders. Historische vergelijkingen zijn altijd wel riskant, maar de essentie van die uitspraak blijft actueel. ‘Niets doen is geen optie’, om het in jullie woorden te zeggen.”

    Niet evident

    Daarom het blijvend respect van Ninofmedia.

    “Want laten we toch niet vergeten: wat jullie doen is echt niet evident. Het risico bestaat, dat de Ninovieters en de bestuursverantwoordelijken dit wel vanzelfsprekend gaan vinden. En de volgende stap is dan, dat het zwerfvuil en de strijd daartegen jullie probleem zal worden. Dat mag dus in geen enkel geval gebeuren. Jullie inzet is uniek en hangt volledig af van de vrijwillige bereidheid om bij te dragen aan een nette stad.”

    Prijs

    Als tastbare herinnering aan hun inzet, kregen de Ninoofse zwerfvuiljagers een oorkonde overhandigd. Ze is van de hand van de Ninoofse kalligrafe Mathilde Verschelden. Het beeldje, dat zij ook ontvingen, verwijst naar hun gezamenlijke inspanning: ondanks het gevoel van een Sisyfusarbeid, dweilen met de kraan open, vechten tegen de bierkaai, blijven ze doorgaan.

    “Totaal verrast en nooit gedacht”, reageerde Kris De Wit emotioneel na deze woorden van lof, die hem en de andere Ninoofse zwerfvuiljagers een hart onder de riem staken.

    Zwerfvuiljagers

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons