Oost-Vlaams gouverneur breidt mondmaskerplicht uit

  20 oktober 2020

  OOST-VLAANDEREN – Provinciegouverneur Carina Van Cauter verplicht een mondmasker op begraafplaatsen (rond Allerheiligen), in openbare gebouwen en op recyclageparken. Bovendien moet je altijd een mondmasker bij je hebben. Daarmee beoogt zij uniformiteit in de naleving én voor de handhaving.

  Van Cauter schetst de stand van zaken in de provincie: “We hebben op twee weken tijd onze positiviteitsratio zien verdubbelen naar 7,4 %. Op een week tijd liggen dubbel zoveel covid-patiënten op onze intensieve zorgen. Alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten bevinden zich in de alertfase. 56 van de 60 steden en gemeenten hebben een incidentie, die hoger ligt dan 100 op 100.000.”

  Begraafplaatsen

  Heel wat Oost-Vlaamse steden en gemeenten hebben al een mondmaskerplicht ingevoerd op de openbare begraafplaatsen rond de periode van Allerheiligen. Nog meer lokale besturen zijn dit van plan.

  “Daarom heb ik beslist om deze verplichting over te nemen voor de hele provincie. Rond Allerheiligen verwachten we een grote drukte op de openbare begraafplaatsen. Afstand houden kan moeilijk worden. Bovendien bezoeken mensen uit verschillende steden en gemeenten en van verschillende generaties begraafplaatsen.”

  Deze verplichting is van kracht van maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november 2020 en geldt zowel op de openbare begraafplaatsen als op de parkings ervan.

  Openbare gebouwen

  Daarnaast besliste de gouverneur ook om een mondmasker te verplichten in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen en op de recyclageparken.

  Bovendien moet vanaf 12 jaar iedereen op het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen altijd een mondmasker bij zich hebben en dat tonen op vraag van de politie. “Op deze manier kan niemand onverwachts in een drukke situatie terechtkomen, om dan te moeten vaststellen dat hij of zij geen mondmasker op zak heeft.”

  Uniformiteit

  Gouverneur Van Cauter wil een lappendeken aan gemeentelijke beslissingen vermijden. “Dat zou nefast zijn voor het draagvlak bij de burgers, die gaandeweg het bos door de bomen niet meer zien. Uniformiteit is bovendien ook belangrijk voor de naleving én voor de handhaving. De situatie is overal gelijkaardig. Hoe coherenter de maatregelen, des te beter.”

  Oproep

  De gouverneur besluit met een nadrukkelijke oproep. “De komende dagen worden cruciaal voor onze ziekenhuizen. Daarom deze oproep aan alle burgers: neem uw verantwoordelijkheid, ga niet op zoek naar uitzonderingen in de regels, beperk uw contacten, denk aan de noodzakelijke handhygiëne en draag een mondmasker waar nodig.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons