Op zoek naar de restanten van de Ninoofse burcht

    14 april 2021

    NINOVE – De Burchtstraat, de Burchtdam… De meeste Ninovieters weten deze straten perfect te situeren. Maar waar stond die burcht eigenlijk, waaraan de straatnamen refereren? Wat was haar functie? Zijn er nog restanten?

    Voor een antwoord op deze en andere vragen, gingen wij op pad met Georges Vande Winkel. Hij is historicus en een van de bezielers van de geschiedkundige vereniging ‘Het Land van Aalst’.

    Restanten

    De meeste van de middeleeuwse burchtsites aan de Dender zijn doorheen de tijd volledig verdwenen. Maar in Ninove is een groot gedeelte ervan  tot op vandaag onbebouwd gebleven.

    Ze stond op een motte of aangelegde aarden heuvel. Een deel van de burchtgracht is zelfs nog in het landschap waarneembaar. De zone bevindt zich tussen het Paul de Montplein, de terreinen van de technische dienst van de stad, het achtergebied van de Burchtdam en de Leo Moeremansplaats.

    Geschiedenis

    De burcht van Ninove ontstond in een tijd, waarin de grenzen tussen Brabant, Vlaanderen en Henegouwen voortdurend werden verlegd.

    Zij is gebouwd door de heren van Ninove, in de tweede helft van de 11de eeuw. De eerste historische vermelding ervan duikt op in 1127-1128.

    Georges is een geboren verteller en neemt ons mee op een tocht doorheen de eeuwen. Hij evoceert ons de wordingsgeschiedenis, geeft ons een inkijk in de opkomst en het verval van de burcht en haar bewoners door de eeuwen.

    Het is aan het agentschap Onroerend Erfgoed en het stadsbestuur om een bestemming te bedenken voor deze archeologische site.

    Bij de foto’: en reconstructietekening van een motte op basis van archeologische waarnemingen – Ninove volgens Jacob van Deventer (ca. 1554) – de situering van de burchtsite in het huidige stratenplan.

    Info: archeologisch bedrijf Ruben WillaertHet Land van AalstBurcht – archeologische evaluatie.

    JTR/MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons