Open Monumentendag onder #STROOM

    10 september 2020

    REGIO – Tijdens Open Monumentendag zondag 13 september kan je het industrieel erfgoed in de regio ontdekken. Erfgoedcel Denderland organiseert wandelingen en fietstochten in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove.

    Michaël Van Houtte van Erfgoedcel Denderland: “Ondanks de vele corona-maatregelen wilden we toch een evenement organiseren om ons uniek erfgoed langs spoor en Dender in de kijker te zetten. Wandelaars of fietsers kunnen op eigen tempo en in eigen bubbel unieke plekjes ontdekken.”

    Uniek bezoek

    Zo kan je in Aalst een exclusief bezoek brengen aan de gebouwen van de voormalige textielfabriek F.F.R. aan de Tragel. Daar is nu de evenementenlocatie De Filatuur gevestigd.
    Daarnaast stelt ook Sterck de grote hallen op de Pierre Corneliskaai voor de gelegenheid open. De badkamerspecialist is momenteel bezig aan de renovatie van deze enorme gebouwen. Deze maakten vroeger deel uit van textielfabriek Roos-Gheerinckx-De Nayer en kwamen later in handen van Tupperware.
    Je kunt ook de gebouwen van kunstencentrum Netwerk Aalst op de Houtkaai bezoeken. Daar was eertijds een uniek textielbedrijf gevestigd. Passementerie Van den Brulle produceerde er allerlei passementen, zoals gordijnkwasten.

    Fietsen en wandelen

    “We stellen een gratis brochure ter beschikking”, vult Van Houtte aan. “In de erfgoedapp loodst videogids Koen je door het industriële verleden. Daarnaast is de fiets- en wandelgids ‘#STROOM – Erfgoed langs spoor en Dender’ nog steeds beschikbaar. Op verschillende erfgoedlocaties is tussen 13 uur en 18 uur een infopunt ingericht.”

    Fietsers hebben de keuze uit twee fietslussen van telkens 30 km: van Aalst naar Okegem of van Okegem naar Ninove. Beide lussen kun je ook combineren.

    Voor meer informatie kan je op 13 september terecht aan de infostanden op het Werfplein in Aalst, aan de Schiptrekkersbrug in Denderleeuw en aan ’t Oeverstekske in het stadspark van Ninove.

    Wandelaars kiezen tussen twee routes. In Erpe-Mere kan je starten op Steenberg voor een wandeling van 7 km langsheen het spoorverleden van de gemeente. Aan cultuurhuis Emotia op Steenberg vind je een infostand tussen 13 uur en 17 uur. In Lede kun je starten aan het erfgoedbord in de Stationsstraat.

    Deelnemen is gratis, reserveren is niet nodig.

    Info: Erfgoedcel Denderland.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons