Openbare verlichting gaat ’s nachts uit

    01 December 2022

    NINOVE – Omwille van de hoge energieprijzen besliste de stad om vanaf 4 december de openbare verlichting volledig te doven tussen 23 uur en 5 uur, behalve op vrijdag- en zaterdagavond.

    Die maatregel gebeurt in samenspraak met netbeheerder Fluvius.

    Besparing

    Het doven van de straatverlichting tussen 23 uur en 5 uur levert zowat 30 % besparing op de elektriciteitsfactuur op. Die maatregel heeft daarnaast een positieve invloed op de biodiversiteit. Minder lichthinder maakt de sterrenhemel dan weer wat beter zichtbaar.

    Op de gewestwegen blijft de openbare verlichting branden volgens een eigen regime. Omdat die openbare verlichting eerder per cabine dan per straat ist georganiseerd, blijft in een aantal zijstraten van deze wegen de openbare verlichting nog (gedeeltelijk) branden.

    LED

    Het doven van de verlichting komt bovenop andere structurele maatregelen, die de stad al nam in het kader van energiebesparing. Sinds 2021 is de oude straatverlichting systematisch vervangen door zuiniger LED-verlichting. Momenteel is al 31,7 % van de straatverlichting uitgerust met LED. In 2023 wordt nog eens 10 % extra vervangen.

    Evaluatie

    Tijdens de loop van dit proefproject zal de stad peilen naar de ervaringen van de inwoners voor een evaluatie van het project. Na het evalueren kan eventueel worden beslist om over te gaan tot een definitieve aanpassing van de brandregimes van de openbare verlichting.

    Het stadsbestuur vraagt in tussentijd wel aan Fluvius om het aanvangsuur in Ninove op termijn op 24 uur te brengen.

    Schepen voor gelijke kansen Veerle Cosyns (Samen): “Doven om 23 uur betekent, dat mensen die liever voor het doven van de lichten thuis willen zijn, misschien al rond 22.30 uur naar huis moeten vertrekken na hun sportavond of avondje uit met vrienden. Door de lichten een uur later te doven krijgen mensen toch nog meer speling.”

    “Technisch is het niet evident om dit enkel voor het grondgebied van Ninove te regelen”, aldus schepen van openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen). “Dit wordt best op een hoger niveau geregeld.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons