Opleiding politieschool onder druk

    02 juni 2022

    OOST-VLAANDEREN – In tegenstelling tot Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen moet de Oost-Vlaamse politieschool PAULO nog geen opleidingen schrappen. Toch heeft het tekort aan rekruten ook hier een stevig impact.

    De rekrutering van kandidaten is in handen van de dienst Rekrutering & Selectie van de Federale Politie.

    Van de 40 kandidaat-inspecteurs, die bij deze dienst zijn aangevraagd, gingen er in Oost-Vlaanderen uiteindelijk slechts 25 van start. Achttien daarvan stroomden in via de Federale Politie. De andere 6 zijn rechtstreekse aanwervingen door politiezones of herstarters en 1 komt uit de nieuwe selectieprocedure.

    Instroom

    Pascal Vandenhole (opleidingsdirecteur PAULO): “Het probleem van de moeilijke instroom vanuit de dienst Rekrutering & Selectie sleept al geruime tijd aan. In 2020 zijn ons 117 van de 140 kandidaten doorgestuurd, in 2021 slechts 111. Gelukkig zijn er nog wel wat rechtstreekse aanwervingen bij de lokale politiezones. Helaas weten wij echter pas enkele dagen vooraf hoeveel aspiranten effectief de opleiding zullen starten. Organisatorisch is dat dus telkens een hele heksentoer. Het niet behalen van de vooraf afgesproken aantallen op te leiden kandidaten heeft een grote impact op de werking. De opgemaakte lesplanningen moeten worden herzien en docenten zien lesopdrachten wegvallen.”

    Financieel

    De federale overheid subsidieert de politiescholen op basis van het aantal cursisten. Ook financieel is de impact dus niet te onderschatten.

    Gedeputeerde Kurt Moens (Onderwijs en Financiën): “De kosten om 20 aspiranten op te leiden, blijven nagenoeg dezelfde als om 40 aspiranten op te leiden. De subsidies van de federale overheid liggen wel een pak lager. In 2021 moesten we het met € 110.000 minder stellen dan in 2020 en zelfs met € 220 000 minder dan in 2017. Dat laat zich natuurlijk voelen in het budget van het provinciebestuur.”

    Doorstroming

    De infodag, die de PAULO-Politieopleiding op 15 mei organiseerde, telde zo’n 1.200 aanwezigen. Er zijn dus wel degelijk voldoende geïnteresseerde kandidaten in Oost-Vlaanderen, aldus Kurt Moens.

    “Het probleem situeert zich duidelijk niet bij de interesse in de job op zich. Het is vooral een kwestie van doorstroming in de selectieprocedure. Ik hoop, dat minister Verlinden dit spoedig vlotter georganiseerd krijgt.”

    De politieopleiding bij PAULO heeft in september opnieuw plaats voor 40 kandidaten. In december kunnen ook 40 nieuwe aspirant-inspecteurs een opleiding starten.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons