Willy Verlé: “Bomen komen elkaar niet tegen, mensen wel”

    13 augustus 2021

    NINOVE – Wij vernemen het overlijden van Willy Verlé. Hij zette samen met een team van bewogen wielerliefhebbers Ninove op de internationale wielerkaart. Op de vooravond van de Omloop Het Nieuwsblad hadden wij in februari 2019 een lang en aangenaam gesprek met Willy.

    We hadden het toen over de koers, uiteraard. Maar ook over zijn zakelijke besognes, zijn hekel aan stilzitten en het werken aan oplossingen voor alle mogelijke problemen.

    Zelf was Willy als jonge knaap al bezeten van de koers. Hij had een snedige sprint in de kuiten en won regelmatig.
    “Maar ik had het te gemakkelijk.”  De oudere Verlé is best kritisch voor die jonge snaak, die wellicht meer in zijn mars had als coureur dan er is uitgekomen.

    Zakenman

    Toch kan je Willy moeilijk verwijten een leegloper te zijn. Al vroeg ging hij mee met zijn vader, een veekoopman. Daarna het leger en niet veel later een eerste job als autoverkoper. Daar ontdekte hij zijn tweede passie: de techniek. Niet verwonderlijk voor iemand met een opleiding mechanica.

    Zakelijk instinct en niet op een uur meer of minder werk kijken legden hem geen windeieren: takeldienst, verkoop van tweedehandsauto’s en vorkheftruks, immobiliën… Met zijn Simonne als steunende en meewerkende partner.

    De Ronde

    En ondertussen bleef hij begeesterd door de koers en de coureurs. Hij kende die kleine wereld als zijn broekzak en raakte bevriend met heel was klasbakken zoals Rik Van Looy en vooral Freddy Maertens. De toewijding die hij voor die West-Vlaamse kampioen koesterde is een verhaal op zich.

    Logisch dat burgemeester Etienne Cosyns hem aanzocht om de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke mee te helpen organiseren. Hij bouwde samen met een ploeg enthousiaste medewerkers die laatste hectometers uit tot een voorbeeld voor veel andere internationale wielerwedstrijden.

    Tot Wouter Vandenhaute koos voor Oudenaarde als aankomstplaats van de Ronde. Willy verbeet zijn ontgoocheling; zijn zakeninstinct weerhield hem er ook van om straffe verklaringen af te leggen. “Bomen komen elkaar niet tegen, mensen wel”, was steeds zijn devies.

    En kijk. In 2018 kwam de Omloop Het Nieuwsblad naar Meerbeke en in 2019 verhuisde de streep naar de Onderwijslaan. Willy en de zijnen konden alweer puzzelen en creatieve oplossingen bedenken voor een evenement, dat in omvang inmiddels verdubbeld is ten aanzien van de laatste aankomsten van de Ronde van Vlaanderen.

    Voortaan zal de koers het in Ninove zonder Willy moeten stellen.

    Onze oprechte deelneming aan Simonne – zijn kinderen en de familie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons