Paramedisch interventieteam voor Aalsterse ziekenhuizen

    07 oktober 2023

    AALST – De Mobiele Urgentiegroep (MUG) van de beide ziekenhuizen krijgt een uitbreiding met een aanvullend Paramedisch Interventieteam (PIT). Dit zal vanaf 2024 operationeel zijn.

    Ziekenhuizen kregen begin augustus de mogelijkheid om per netwerk een extra PIT-voertuig in te zetten. Na gezamenlijk overleg met het OLV Ziekenhuis en de hulpverleningszone Zuid-Oost, heeft het ASZ Aalst een aanvraag voor erkenning ingediend. Deze kwam er enkele dagen geleden.

    Extra hulp

    Naast de klassieke ziekenwagen en de MUG, biedt het PIT extra mogelijkheden binnen het 112-systeem. In een noodsituatie kan de operator in de noodcentrale verschillende hulpmiddelen uitsturen: een ziekenwagen, een PIT of een MUG.

    Een PIT kan meer gespecialiseerde hulp bieden dan een klassieke ambulance, aangezien een spoedgevallenverpleegkundige dit prioritair voertuig bemant. Deze bezit een bijzondere beroepstitel in de intensieve zorg en de spoedgevallenzorg en mag in opdracht van de spoedarts hulp bieden. Een PIT kan en mag een patiënt vervoeren, een MUG vervoert enkel materiaal. De PIT-wagen zal worden ingezet voor minder dringende of ernstige situaties dan de MUG of wanneer de MUG niet beschikbaar is.

    Samenwerking

    De beide ziekenhuizen zullen dit project de komende maanden volledig uitwerken, samen met de hulpverleningszone Zuid-Oost. Vanaf 2024 zal het nieuwe PIT in de regio gespecialiseerdere hulp sneller bij de patiënt krijgen.

    Het ASZ en het OLV Ziekenhuis zullen afwisselend het PIT bemannen vanuit de eigen spoedgevallendienst. Visueel zie je geen verschil tussen een gewone ziekenwagen en een PIT-wagen. Net zoals de MUG’s, zullen de PIT’s gestationeerd zijn bij de spoedgevallendiensten van de ziekenhuizen. In Aalst bedienen het ASZ en het OLV Ziekenhuis afwisselend de MUG, elk 14 dagen in de maand. Het ziekenhuis, dat niet van MUG-wacht is, zal tijdens haar 14 dagen de PIT bemannen, samen met de hulpverleningszone Zuid-Oost.

    Dat goede nieuws is vernomen in de marge van het ‘Congres Kritieke Diensten’, dat de beide ziekenhuizen vrijdag 6 oktober in het Aalsterse cc De Werf hebben georganiseerd voor nagenoeg 400 professionele zorgverleners uit heel Vlaanderen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons