Pascal Schietecat: “Ik geniet pas na de wortelverbranding”

    04 september 2022

    NINOVE – De Stedelijke Feestcommissie (SFC) bestaat 75 jaar. Voldoende reden voor een interview met voorzitter Pascal Schietecat. Zijn grootste frustratie? “Dat corona ons twee jaar heeft lamgelegd.”

    De Stedelijke Feestcommissie van Ninove ontstond tijdens de woelige naoorlogse periode in 1947, een gedenkwaardig jaar.

    Paul Henry Spaak vormde een nieuwe regering met katholieken en socialisten, stripheld Lucky Luke verscheen voor het eerst in het weekblad Robbedoes, Poeske Scherens won voor de zevende en laatste keer het wereldkampioenschap snelheid op de baan en de Amerikaanse generaal Marshall lanceerde het befaamde Marshall-plan, een grootschalig hulpplan voor Europa.

    Sfeer en animo

    “Aanvankelijk hield de SFC zich vooral bezig met kermissen”, weet Schietecat. “Het was eigenlijk de bedoeling om opnieuw een beetje sfeer en animo onder de mensen te krijgen, na al die oorlogsellende. Later zijn daar carnaval-activiteiten bijgekomen. Inmiddels is de Feestcommissie, met de stedelijke dienst evenementen, ook verantwoordelijk voor de organisatie van carnaval Ninove. Onder mijn voorzitterschap is de SFC uitgebreid tot een kern van zo’n 30 vrijwilligers. Sommigen zijn al 33 jaar lid, zoals Eli Ooghe en William Segers.”

    Controle

    Dat heel wat van die vrijwilligers afgevaardigden zijn van een politieke partij, geeft de indruk dat de SFC danig gepolitiseerd is. Maar dat klopt niet, aldus de voorzitter.

    “Die opmerking hebben we ook gekregen tijdens onze infoavond op 24 mei. Maar het stadsbestuur financiert het grootste deel van ons budget, toch goed voor zo’n € 50.000. Het is dus logisch, dat er voldoende politieke afgevaardigden zijn om een en ander te controleren. Voor het overige doen we niet aan politieke vetes of zo. We houden ons vooral bezig met amusement.”

    Groepen en zangers

    Na twee frustrerende corona-jaren hoopt Pascal Schietecat, dat de SFC ditmaal alle geplande activiteiten volwaardig kan ontplooien.

    Een van de hoogtepunten dit jaar is het ‘Ninofs Fistjen’ op zaterdag 10 september, met een hele reeks lokale groepen en zangers in brouwerij Slaghmuylder.

    “De organisatie van de carnavalstoet vraagt nu al heel wat voorbereiding en energie. De periode rond de stoet drink ik zelfs geen druppel alcohol, tot na de wortelverbranding. Pas daarna kan ik er ook ten volle van genieten.”

    “We doen niet aan politieke vetes of zo. We houden ons vooral bezig met  amusement”

    Info: Stedelijke Feestcommissie – Lees ook ‘Bram & Lennert op ‘Ninofs Fistjen’ van 75-jarige’

    GGM

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons