Patrick Geeroms (Ninove nette stad): “Onze jongens doen echt hun best; meer kunnen ze niet doen.”

    05 oktober 2021

    NINOVE – De banners aan onder andere de Centrumlaan trekken tijdens de ‘Week van de handhaving’ de aandacht op een groeiend probleem: zwerfvuil en sluikstorten. Een zeskoppige ploeg ‘Ninove nette stad’ van de technische dienst is dagelijks in de weer om al dat afval te ruimen. En dat is geen dankbare opdracht, weet Patrick Geeroms ons te vertellen.

    ‘Ninove nette stad’, dat is een ploeg van 6 man: voor de buitengemeenten en de binnenstad, met daarbij nog de karretjes, de stofzuiger, de veegwagens.

    Toename

    Wat je her en der leest, klopt ook met de bevindingen van Patrick.

    “Het is echt veel slechter geworden sinds de invoering van de grijze bakken en diftar. De volle zwarte zakken en winkeltassen vinden we echt overal. Vandaag ruimen wij ze op, morgen of nog dezelfde avond liggen er nieuwe. Het is echt dweilen met de kraan open. Ik krijg niets anders dan SIS-meldingen van zwerfvuil en sluikstorten, vaak meer dan 30 op 2 dagen tijd. Het is niet bij te houden.”

    ’s Morgens zijn alle stadsvuilbakken leeggemaakt, ’s avonds zitten ze alweer vol. “Bijvoorbeeld op de Centrumlaan of de Graanmarkt. Dat is niet van toevallige passanten, die er een papiertje of een blikje ingooien. De collega’s van de technische dienst zien ons elke dag met een lading binnenkomen en vragen ons waar we dat blijven halen.”

    Handhaving

    “Telkens plakken wij een sticker op de zakken, met daarop waar en wanneer we ze vonden; we maken ook foto’s van de omgeving. We werken goed samen met de gemeenschapswachten om bijvoorbeeld adressen te ontdekken. Regelmatig hebben we daarmee succes, vandaag nog. Er zijn ook twee camera’s ingeschakeld, die regelmatig op andere locaties staan. En we hebben deze week banners geplaatst met de boodschap ‘Sluikstorter je wordt gezien’. Al denk ik dat een echte sluikstorter zich daarvan niets aantrekt.”

    Zwerfvuiljagers

    En dus blijft er niet veel anders over dan elke dag het afval op te halen.

    “Gelukkig zijn er de Ninoofse zwerfvuiljagers om ons meldingen te sturen. Alleen spijtig, dat alles zo snel in het lang en het breed wordt uitgesmeerd. Onze jongens hadden recent al om 10.30 uur ’s morgens een sluikstort opgekuist, maar ’s avonds stond datzelfde stort op Facebook, alsof er niets was aan gedaan. Dat is niet correct.”

    Regelmatig doken ook foto’s op van zwarte vuilzakken aan een appartementsgebouw in de Kaardeloodstraat. Tijdelijke Oost-Europese werklui zouden op die manier hun huisvuil dumpen. Blijkbaar heeft het probleem zich verplaatst naar het visserbosje aan het deel van de Onderwijslaan, dat uitgeeft op de Dender.

    “We kregen bericht, dat daar een camionette zakken afval kwam dumpen. Toen we die zakken in de Kaardeloodstraat regelmatig gingen opruimen, kregen we van de omwonenden de vraag waarom zij nog langer voor een afvalcontainer zouden betalen, als de stadsdiensten die zakken toch gratis weghaalden. Geef die mensen eens ongelijk.”

    Desondanks blijven de mannen van ‘Ninove nette stad’ zich elke dag inzetten. Laten we vooral niet de rollen omkeren. Het zijn niet zij, die in de fout gaan als er alweer afval in kant en heg ligt. Het zijn de zwerfvuileriken en de sluikstorters, die zich niets gelegen laten aan de zorg voor de gemeenschap en het milieu. En dat is een kwestie van waarden en normen, die je al of niet met je opvoeding hebt meegekregen en je hebt eigen gemaakt.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons