Permanent rook- en vuurverbod in bossen en natuurgebieden

    09 augustus 2022

    ALGEMEEN – In alle Vlaamse bos- en natuurgebieden geldt vanaf 08 augustus een permanent rook- en vuurverbod. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

    Door de aanhoudende droogte stijgt het risico op natuurbranden. Momenteel geldt in alle provincies risicocode oranje; onder meer zijn vuur maken en roken verboden.

    Verbod

    Minister Demir heeft nu een decreet klaar voor een algemeen rook- en vuurverbod in de Vlaamse bos- en natuurgebieden. Dat zal het hele jaar door gelden en de handhaving ervan eenvoudiger maken.

    Kamp- en kookvuren blijven wel mogelijk in afgebakende zones en bivakzones, als de risicocodes het toelaten.

    “De afgelopen jaren zagen we enerzijds wat de droogte kan teweegbrengen”, aldus de minister. “Brandgevaar en zelfs effectief brand speelden ons parten. Dat gaat, gezien de klimaatverandering, ook in de toekomst niet anders zijn. Anderzijds zijn sigarettenpeuken op de grond ook in onze natuurgebieden schering en inslag, met alle gevolgen van dien. Vlaanderen heeft al zo weinig natuur, dan moeten we er ook alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen.”

    Demir herhaalt samen met Natuur en Bos de oproep om erg voorzichtig te zijn in de bossen en de natuur, met het oog op de aangekondigde hitte. Zo is het ook erg belangrijk geen afval te laten rondslingeren. Een stukje glas kan een lenseffect veroorzaken en brand doen ontstaan.

    Info: Natuur en Bos.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons