Pleidooien in beroep tegen vrijspraak voor dierenmishandeling

    07 september 2022

    GENT/NINOVE/GERAARDSBERGEN – De pleidooien voor het hof van Beroep in verband met feiten van dierenmishandeling in Appelterre-Eichem, hadden woensdag 7 september plaats. De rechter voorziet een uitspraak op woensdag 19 oktober.

    De raadkamer verwees in mei 2021 Alfred V.S. en zijn zoon Marc V.S. uit Appelterre-Eichem door. Zij moesten zich op 11 oktober 2021 verantwoorden voor 3 feiten van dierenmishandeling.

    Aanklachten

    Ooggetuigen zagen hoe de twee beklaagden een stier achter de tractor over het asfalt voortsleurden. Het arme dier kreeg harde stokslagen en liet een bloedspoor van 141 meter achter. Dat staat zwart op wit in het politieverslag. Ook sleepten ze een koe aan de nek uit de Dender en reed Alfred V.S. een aantal wilde ganzen bewust dood en verminkte hij andere.

    Het Openbaar Ministerie had tijdens de pleidooien gezegd dat “het welzijn van dieren door deze twee mensen wordt ingeschat als inferieur”. Hij eiste een celstraf van 3 maanden en een geldboete van € 4.000 voor Alfred V.S. en een maximale celstraf van 6 maanden met een geldboete van € 8.000 voor diens zoon Marc V.S. Daarnaast vroeg de procureur een levenslang verbod op het houden van dieren.

    Beroep

    Maandag 15 november sprak de rechter van de correctionele rechtbank in Dendermonde de beide beklaagden vrij.

    De dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights gingen tegen deze vrijspraak in beroep, net als de stadsbesturen van Ninove en Geraardsbergen, op wiens grondgebied de feiten zich voordeden.

    Woensdag 7 september vonden om 9 uur de pleidooien plaats in het Hof van Beroep te Gent.

    “De 5 partijen waren hierbij aanwezig”, aldus Els Van Campenhout (Animal Rights). “Het Openbaar Ministerie bleef bij zijn eisen en vond, dat het dierenleed was geminimaliseerd. We hopen alsnog op een veroordeling van de beide beklaagden.”

    De uitspraak valt woensdag 19 oktober om 9 uur in het Gentse Hof van Beroep.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons