Politie komt gepast tussen bij man onder invloed

    21 augustus 2020

    NINOVE – Een patrouilleploeg merkte donderdagavond 20 augustus op de Burchtdam een persoon, die duidelijk hulp nodig had. Door alert in te grijpen hebben ze erger kunnen voorkomen.

    De man in kwestie maakte ongecontroleerde bewegingen en was duidelijk onder invloed van illegale drugs. Hij maakte de ploeg kenbaar, dat hij hulp wenste, het warm had en in overdrive ging.

    De agenten legden onmiddellijk het verband met het ‘excited delirium syndroom’ (EDS) en gaven dit meteen door aan de meldkamer. Een tweede ploeg kwam in bijstand, net als de medische hulpdiensten.

    Ze fixeerden de persoon en gaven hem gecontroleerde ruimte. Zij probeerden hem ook kalm te krijgen en koelden hem af met water, dat zij o.a. kregen van omstaanders.

    De man is overgebracht met de dienst 100 naar het ziekenhuis.

    EDS

    Mensen met EDS vertonen een extreem agressief gedrag; ze volgen de aanwijzingen van politie en hulpverleners niet op. De persoon lijkt buitengewoon sterk, wordt niet moe ondanks sterke inspanningen en is ongevoelig voor pijn.

    Medisch gezien is er sprake van oververhitting, verzuring en afbraak van spierweefsel. Een vechtpartij met de politie of hulpverleners kan de opwinding verergeren en het hart extreem belasten.

    Onder impuls van twee leden van de directie speciale eenheden (DSU), een inspecteur van de politiezone Aalst en dr. Ignace De Meyer (spoedarts OLV-ziekenhuis Aalst), is een praktijk uitgewerkt om de overlevingskansen te verhogen van personen in een dergelijke toestand.

    Deze werkwijze is in de zomer van 2019 onder de medewerkers van de lokale politie Ninove verspreid. Daardoor konden ze nu op accurate wijze optreden. Zodra de corona-maatregelen zijn opgeheven, zullen alle operationele eenheden deze uitgewerkte opleiding krijgen inzake EDS.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons