Alain Triest (Open VLD): “Die waardebon was een goede maatregel”

    20 februari 2021

    NINOVE – Schepen van lokale economie Alain Triest (Open VLD) pareert de kritiek van N-VA Ninove. “De waardebon was een succes. Als je ziet, hoeveel mensen deze hebben gebruikt, was dit een goede actie. Het was wel het recht van elke burger om te kiezen in welke zaak hij of zij deze bon spendeerde.”

    Het doel van de waardebon was volgens de schepen tweeledig. “We wilden de lokale handelaars ondersteunen. De actie investeerde op 3 maand tijd meer dan € 300.000. Daarnaast was deze bon van € 25 ook bedoeld om de gezinnen te helpen. Zeker tijdens de eerste lockdown was er veel tijdelijke werkloosheid en hadden nogal wat gezinnen een lager inkomen. Dat ze die bon hoofdzakelijk aan voeding besteedden is nogal evident.”

    Keuze

    De stad moest volgens de schepen niet bepalen waaraan de mensen die bon spendeerden. “Dat is het vrije recht van elke burger. En het is aan de handelaars om de klanten naar hun zaak te krijgen. Een aantal handelszaken besliste trouwens om niet aan die actie deel te nemen. Dat was hun vrije keuze.”

    Het was volgens de schepen ook geen sinecure om op heel korte tijd een degelijk systeem  te realiseren. “We deelden met die waardebon ook geld uit. Het systeem moest dus fraudebestendig zijn.”

    Bedrijven

    Het kwijtschelden van de bedrijvenbelasting voor kleinere zaken in moeilijkheden is ook onderzocht, maar niet weerhouden.

    “We hebben die oefening gedaan. Voor heel veel handelszaken gaat het om bedragen onder de € 200. Maar als je dit selectief zou toepassen, krijg je de terechte opwerping van een ongelijke behandeling. Sommigen zouden zich verongelijkt voelen en dan zit je al snel met klachten en een juridisch kluwen.”

    Een andere mogelijkheid was de belasting voor alle bedrijven volledig te schrappen. “Maar het gaat hier om meer dan € 500.000. Dat kunnen wij ons als stad budgettair echt niet permitteren.”

    Zie ook het artikel over het N-VA-standpunt in verband met de waardebons.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons