Carina Van Cauter (Open VLD) is de nieuwe provinciegouverneur – Nieuwe versie

    17 juli 2020

    OOST-VLAANDEREN – De Vlaamse regering heeft Carina Van Cauter aangesteld tot gouverneur. Daarmee komt een einde aan twee jaar partijpolitieke strijd.

    Die beslissing viel vanmorgen 17 juli na een lange politieke lijdensweg, die begon in het najaar van 2018. De vorige Vlaamse regering-Bourgeois had beslist om de gouverneurs te benoemen via een objectieve procedure met een selectiebureau en niet langer via een politieke verdeelsleutel.

    Twistpunt

    In november 2018 bleek, dat Wim Leerman (algemeen directeur van de stad Aalst) daarin beter scoorde dan Carina Van Cauter (Open VLD). De N-VA had Leerman naar voren geschoven. Daarop trok Van Cauter trok haar kandidatuur in.

    De benoeming vormde een twistpunt tussen N-VA en Open VLD. Ze bleef uit omdat ze weer was opgenomen in de onderhandelingen over de nieuwe Vlaamse regering. En dus verdween de objectieve procedure om plaats te maken voor de politieke benoeming.

    De knoop is vrijdag 17 juli 2020 dan doorgehakt. Jan Spooren (N-VA) is de nieuwe gouverneur van Vlaams-Brabant; Jos Lantmeeters (N-VA) is dat voor Limburg.

    En in Oost-Vlaanderen is het dus Carina Van Cauter, Vlaams parlementslid en senator. Zij volgt Jan Briers op, die gouverneur was van 2013 tot 2018. Momenteel is hij kamerlid voor de CD&V. Gedurende twee jaar heeft Didier Detollenaere tijdelijk de gouverneursfunctie waargenomen.

    Gouverneurs hebben een verbindingsfunctie tussen het federale, het Vlaamse en het  lokale niveau. Ze nemen ook de leiding op zich bij rampen.

    Reactie

    Wim Leerman reageerde deze namiddag op LinkedIn: “Het is een hele goede zaak, dat de Vlaamse regering inziet dat de functies van gouverneur volwaardig ingevuld dienen te worden en hier actie toe onderneemt. Gouverneurs hebben wel degelijk een belangrijke scharnierfunctie in ons complex overheidsbestel. Zij kunnen mee het verschil maken om ervoor te zorgen dat iedereen veilig, duurzaam en in vertrouwen kan leven, werken, wonen, ontspannen.”

    Hij neemt evenwel akte “van het feit, dat de Vlaamse regering voor Oost-Vlaanderen overgaat tot een politieke aanduiding en hiermee de objectieve procedure naast zich wil neerleggen. Deze procedure voorziet, dat de Vlaamse regering uit de voorgestelde lijst van geslaagde kandidaten de meest geschikte kandidaat kiest, die het best voldoet aan het competentieprofiel. Ik ben hiervoor twee keer voorgedragen. Ik stel vast dat deze voordracht nu niet gebeurt.”

    Hiertegen lopen procedures voor schorsing en vernietiging bij de Raad van State. “Ik onthoud mij voor het overige van commentaar en laat het aan de deskundigheid over van die Raad van State.”

    MLI

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons