Claxonneren voor lagere BTW op energie

    12 februari 2022

    NINOVE – De lokale afdeling van de Partij Van de Arbeid (PVDA) voerde zaterdag 12 februari actie aan de Elisabethlaan.

    Ze riepen de voorbij rijdende chauffeurs op om te toeten als ze akkoord waren met een BTW-verlaging voor energie naar 6 %. Samuël Van Den Eeckhout (PVDA Ninove) gaf uitleg bij die actie.

    “€ 2,6 miljard meerwinsten dankzij de kerncentrales voor Engie-Electrabel, een vertienvoudiging van de winsten voor de grote gascentrales, € 6 miljard aan dividenden in de grote beursgenoteerde bedrijven en nog eens € 10 miljard aan publieke middelen voor wapentuig. De energiebonzen, aandeelhouders en oorlogsstokers boeren beter dan ooit tevoren. Voor de gewone mensen echter is er nooit geld.”

    Tegen de gemiddelde stijging van de energiefactuur met € 2.800 is € 165 volgens de PVDA een aalmoes.

    Geen luxe

    Joachim De Maeseneer (voorzitter PVDA Ninove): “Terwijl ook de gasprijzen de pan uit swingen, verlaagt de regering de BTW tijdelijk enkel op elektriciteit in de lente, terwijl de nood het hoogst is voor gas in de winter. Dat is zelfs geen doekje voor het bloeden, maar puur bedrog. Dit terwijl bijna 13 % van de Ninoofse kinderen wordt geboren in een kansarm gezin. Elektriciteit en gas zijn geen luxegoederen zoals champagne of kaviaar en dus moet de BTW naar 6 %.”

    Kimberly Delangre vulde aan: “Ons voorstel voor een structurele BTW-verlaging op energie werd op 13 januari nog door een meerderheid weggestemd. Ook onze burgemeester Tania De Jonge (Open VLD), die toch geacht wordt ons als burgers te vertegenwoordigen, stemde tegen en liet zo haar burgers letterlijk en figuurlijk in de kou staan.”

    Het blijft volgens de PVDA ook erg stil bij de Vlaamse regering, terwijl een gemiddelde elektriciteitsfactuur bestaat uit 21 % Vlaamse heffingen.

    En dus voerde de plaatselijke PVDA zaterdag vanaf 10 uur op de Elisabethlaan een toeteractie. Ze riepen ook op om op 27 februari in Brussel mee ‘Basta!’ te zeggen tegen deze regering.

    Info: PVDA Basta.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons