De lift

    02 mei 2022

    NINOVE – “Meer dan twee jaar is de lift buiten gebruik”, aldus Renaat Raes (Forza Ninove) tijdens de gemeenteraad van 25 april. Hij wou van de verantwoordelijke schepen Joost Arents (Onafh.) weten waarom deze nog niet is hersteld.

    De titel is geen referentie aan de gelijknamige thriller van Dick Maas, waar een lift een eigen luguber leven gaat leiden. Het is wel een verwijzing naar de personenlift in het stadhuis, die al meer dan twee jaar stil hangt.

    Lieven Meert (Samen) sloot zich aan bij de vraag van Renaat Raes, waarom deze nog niet is hersteld.

    Kosten

    “Die lift is in 2017 volledig gerenoveerd voor € 33.500”, antwoordde schepen Arents, die zorgzaam met de stadsfinanciën wil omspringen. “De prijsofferte om ze nu te herstellen loopt zeer hoog op, aangezien de printerplaat onherstelbaar is. Een nieuwe lift zou volgens een offerte € 60.000 kosten, al moet je de prijs momenteel met 1,2 vermenigvuldigen.”

    Het stadsbestuur plant een ‘balieplein’ in het Fedimmo-gebouw, waar momenteel nog het vaccinatiecentrum is ondergebracht.

    “Als we nu een nieuwe lift installeren, is er geen garantie, dat ze recupereerbaar zal zijn in het nieuwe administratief centrum. Maar we zullen een andere firma contacteren voor een nieuwe offerte, die dan voor de gemeenteraad zal komen.”

    Toegankelijk

    “We moeten inderdaad het overheidsgeld goed besteden”, vond Stijn Vander Elst (Open VLD). “Maar het stadhuis moet voor elke burger toegankelijk zijn. We zijn geen bedrijf. Als de lift moet worden vernieuwd, moet dat gebeuren. Dat zou zelfs niet mogen ter discussie staan. We kunnen niet wachten tot er binnen een aantal jaar een nieuwe stadhuis is.”

    “Die offerte is al meer dan een jaar oud”, vulde Raes nog aan. “Je had daar toen mee voor de dag moeten komen. Dat nieuw stadhuis is inderdaad niet voor overmorgen.”

    Zijn partijgenoot Rudy Corijn vond de hele aanpak niet verantwoord. “De stad heeft al jaren miljoenen overschot. Volgende maand moet dat dossier klaar zijn.”

    “Er is wel nog een dienstlift 15 meter verderop”, poogde Joost Arents nog als oplossing mee te geven. Deze bevindt zich wel in het personeelsgedeelte. Maar hij zag het vruchteloze van zijn poging in. “Er is een hele lange lijst met andere prioriteiten, maar ik zal de nodig stappen zetten.”

    “Dat bestaan van die tweede lift had je dan wel mogen kenbaar maken”, besloot Renaat Raes. “Nu hangt er alleen een bordje ‘Buiten gebruik’ op.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons